Byråkratins eviga regelverk
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men jag tror att jag skall sluta med det. Vill berätta om två konkreta exempel som tyder på att vi själva i Sverige också hamnat i fällan för byråkratins eviga regelverk. Ett regelverk som tyvärr understundom ställer sunt förnuft och omdöme åt sidan. Regelverket skall slaviskt följas och inga avvikelser tillåts.
Första exemplet : Yngste sonen Robert ringer från Borlänge, där han skall ta körkort på Åkes trafikskola. Teoriprovet väntar. Vägverkets enhet för körkortstagning, numera utflyttad från Stockholm till Borlänge-Falun, godkänner inte som legitimation sonens av UD utfärdade och giltiga diplomatpass. De godkänner för svenska medborgare endast det nya röda EU-passet.
Provisoriska pass, främlingspass och utländska CD-pass godkänns inte. Men svenska giltiga CD-pass då? Nej, absolut inte. Och någon körkortslegitimation har av naturliga skäl sonen Robert inte. Alltså tvärstopp.
I ett par timmar - överdriver inte - fick jag sitta i telefonsamtal med ansvariga på Vägverket. Först i Borlänge-Falun och sedan via Vägverkets utlokaliserade organisation hamnade jag bland annat på förarenheten i Halmstad.
Ett par tjänstemän var till att börja med helt omöjliga att tala med. De tyckte förmodligen detsamma om mig. Samtalet kopplades till förarenhetens förste trafikinspektör Arne Brodén. Först tyckte han att regelverket, det vill säga i detta fall att ett svenskt diplomatpass inte erkänns som legitimation vid teoriprovet, måste följas, då det byggde på ett riksdagsbeslut.
Efter svenskt kompromissmönster kom vi ändå fram till att ett undantag skulle kunna göras. Han och hans medarbetare utfärdade ett intyg, som sändes per brev till Mariehamn. I brevet sägs att jag på plats i Falun ges rätt att legitimera och gå i god för sonen Robert.
En vacker septembermorgon far vi mot Falun. Väl på plats i ett tjusigt kontorskomplex på Vägverket kunde jag så slutligen legitimera mig själv och sonen före teoriprovet. Men vid körprovet krävs ny legitimation från min sida. Med andra ord ytterligare en resa till Falun.
Jag förstår fuller väl att det tyvärr bluffas med legitimationer, med förfalskade pass och id-leg. Tydligen hade förarenhetens chef i Halmstad nyligen lurats trots det stränga regelverket. Men finns det ingen möjlighet att använda sunt förnuft och omdöme? Har UD utfärdat och just förnyat ett pass för en ung man borde det väl gälla? Det är hur enkelt som helst att kontrollera vid minsta misstanke passets äkthet. Med andra ord: ett evigt ringande och samtal med åtminstone åtta personer och därefter bilfärd till Falun.
Andra exemplet som också det drabbade sonen men också hans föräldrar: Vid flyttning utomlands och anmälan till Skatteverket hamnar du i en kolumn i personbeviset som kan ge intryck av att du är utflyttad och därmed inte berättigad till samhällsservice, främst hälso- och sjukvård. Det kan nämligen uppfattas som om du inte längre betalar skatter i ditt hemland. Det har senaste året hänt vid ett flertal tillfällen att sonen och vi själva vid besök hos läkare fått beskedet att vi inte är berättigade till svensk vård. Återigen har jag fått sitta i telefonsamtal med Skatteverkets tjänstemän. Minns att jag en gång hamnade på Skatteverket i Kristianstad och en annan gång i Sollefteå. Och där fick jag tala med korrekta tjänstemän, som förklarade systemet och att de tidigare fått liknande frågor. Men att de inte kunde göra något åt regelverket.
Efter beställning av personbevis fick jag äntligen kontakt med skatteverket i vår hemkommun Västervik och en mycket vänlig dam, som hjälpte oss till rätta. Ring mig i fortsättningen om du behöver veta något sade hon vänligt.
Och det är min poäng med både det första och det andra exemplet: Varför inte använda vanligt bondförnuft och varför är det inte möjligt att Skatteverkets personal i din egen kommun där du betalar skatt skall kunna hjälpa till från början? I stället hamnar du i Kristianstad eller Sollefteå, i och för sig trevliga platser på jorden. Såg på webbplatsen hitta.se att Försäkringskassan använder samma system - du hamnar på ett 0771-nummer någonstans i Sverige. Men det går att faxa till Försäkringskassan i Västervik.
Måste vi göra det krångligare än det är? Känner starkt med de nya svenskar - jag har dock jobbat i byråkratimaskinen i mer än 30 år - som försöker ta sig fram i telefondjungeln med uppmaning att trycka 1, trycka 2, trycka 3 och avsluta med fyrkant. "Du har just nu nummer 72 i kön". Många ger säkert upp på vägen. Och vad heter fyrkant på serbiska?
Kolumnen