Bristande förståelse

Västervik2007-02-27 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är lätt att begränsa sitt synsätt utifrån egna upplevelser och erfarenheter. Tänk efter!
Det är så enkelt att när man är frisk är det svårt att komma ihåg hur det är att vara sjuk. Det kan alla leva sig in i eller hur?
Jag tror att det här synsättet även gäller arbete/arbetslöshet. För den som har ett arbete kan det vara näst intill omöjligt att förstå vilket handikapp det är att vara arbetslös. Det kan vara en förklaring till regeringens avveckling av befintliga plusjobb och VT:s kritiska ledare den 22/2 om riktade statliga åtgärder. De förstår utifrån sina egna erfarenheter inte bättre. Det är mot den bakgrunden - bristande förståelse - som begrepp som solidaritet har ersatts av valfrihet.

Vanliga följder av lång arbetslöshet är dålig självkänsla och urusel ekonomi. Man kanske tappar tilltron till sig själv, drar sig undan och blir ensam. Vägen till nedstämdhet, uppgivenhet och i värsta fall sjukdom är inte särskilt lång. Att varje dag få möjlighet att gå upp och gå till ett arbete kan jag inte se som "ett trixande med arbetslöshetsstatistiken". I det här läget räknas varje dag som meningsfull och två år blir en oerhört lång tid.

Det finns flera positiva aspekter på plusjobben. En individuell vinst för de 128 personer i Västervik som fått ut lön, fått nya arbetskamrater, arbetslivserfarenheter och sluppit ur den vanmakt som lång arbetslöshet innebär. Den samhällsekonomiska vinsten som det innebär att ha människor i arbete i form av skatteintäkter, köpkraft och minskad sjukskrivning. Och vinsten av det kvalitetshöjande arbete som faktiskt har utförts av plusjobbare inom till exempel äldreomsorg och utökad verksamhet på museet.

Jag håller med VT att det är trist att vi aldrig lär oss. Vi har igen röstat fram en regering vars politik raserar den grundtrygghet man så väl behöver som vanlig människa.
Jag är övertygad om att vi visst ska kunna förlita oss på statliga arbetslöshetssatsningar och riktade bidrag där behoven finns. Misstaget är inte den förra regeringens satsning på plusjobb utan att nuvarande regering plockar bort dem. En bättre insats hade förmodligen varit att permanenta dessa arbeten.
BREV TILL LEDARSIDAN
Läs mer om