Bra sjukskrivningar vinst för alla

Västervik2006-03-28 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
.Under tre år, med start i år, satsar staten extra för att minska antalet sjukskrivna. Det handlar om totalt tre miljarder till landstingen. För Kalmar län innebär det att ytterligare pengar satsas för att förbättra sjukskrivningsprocessen och göra det bättre för patienten. De som är sjukskrivna ska få effektiv hjälp så att de snabbare kan återgå i arbete.
Arbetet för att minska sjukskrivningarna kräver ett samarbete mellan hälso- och sjukvården och Försäkringskassan. Det är något vi i Kalmar haft sedan 2003, långt före de flesta andra.
Under 2003 genomfördes en omfattande dialog med alla vårdcentraler i länet. Under de senaste två åren har alla läkare i länet erbjudits försäkringsmedicinsk utbildning. Detta har lett till en ökad förståelse och ett bättre samarbete mellan landstingets personal och Försäkringskassan. Något som i sin tur innebär att patienterna får hjälp att komma tillbaka i arbete och inte behöver fastna i långa sjukskrivningsperioder.

Totalt satsar staten en miljard per år i tre år för att få ner ohälsan i landet. Därmed kan vi i Kalmar län nu arbeta mer intensivt med den här frågan och bli än bättre på att hjälpa patienterna. Arbetet i länet leds av en vision som vi kallar Bra sjukskrivning.
Nyckelorden är snabbare processer, ökad kompetens och intensifierat lokalt samarbete mellan Försäkringskassan och sjukvården. Här ska nya former för fördjupade bedömningar i tidigt skede av komplicerade ärenden utvecklas. På vårdcentraler och vissa kliniker pågår ett förändringsarbete som innebär att bedömningen av arbetsförmågan får högre prioritet i den dagliga verksamheten. Regelbundna möten med Försäkringskassan kring tidiga sjukskrivningar har kommit igång. Gemensamma förhållningssätt på mottagningarna utvecklas. Med samtal och undersökning utan jäkt kan läkare och patient många gånger hitta bättre lösningar än sjukskrivning.

Under den senaste tioårsperioden har primärvårdsläkarnas arbetsinsatser kring sjukskrivningar fördubblats. Det har smugit sig in som en ökande och dryg arbetsbörda i det kliniska arbetet. Bra sjukskrivning är därför både en omfattande och angelägen reform, men den kan inte genomföras gratis.
Ett statligt ekonomiskt stöd ger dock mer än faktiska resurser för arbetet med och kring sjukintygsbedömningarna. Det är också ett närmast epokgörande erkännande av läkarnas komplicerade uppgifter inom sjukförsäkringen och det kan visa sig bli en viktig inspiration. Uppgivenhet kan förbytas i intresse och det är just intresse patienterna behöver mötas av när deras förmåga sviktar.

Ska en halvering av sjukfrånvaron lyckas, krävs också att arbetsmarknaden öppnas så att även de som inte presterar fullt kan arbeta kvar eller finna en ny plats i arbetslivet. Hälso- och sjukvården och Försäkringskassan kan inte ensamma lösa problemen, men vi kan bidra till snabbare och mer effektiv hjälp tillbaka i arbetslivet.
Bra sjukskrivningar ger läkning och nya krafter. Vårt mål är att det inte ska finnas sjukskrivningar som leder till utanförskap, passivitet och sjunkande självförtroende här i Kalmar län.
DEBATT
Elisabeth Hamilton är direktör för Försäkringskassan i Kalmar län. Alf Jönsson är landstingsdirektör 
Läs mer om