"Big brother" och "Big father"
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tv och tidningar har i denna dokusåpakultur hittat sitt sätt att överleva ekonomiskt och på så sätt tillfredställa aktieägarna. Detta genom att skapa dramaturgi av i stort sett allt. En fjäder blir en höna och så vidare. När det gäller dataintrånget så vill jag på inget sätt försvara det. Det enda man kan konstatera är att det kom lägligt (strax efter JO-kritiken av Lars Danielsson-affären) och att det var synnerligen välregisserat, om man bortser från de uttalanden som gjordes av den socialdemokratiska ledningen. Välkommen till den nya dokusåpan "Big Father" med i huvudrollen Göran Persson.
Göran Persson drar sig inte ens i en direktsänd partiledareduell att göra intrång i alliansens valprogram genom att lögnaktigt konstruera en ny alliansskatt (som aldrig existerat) som skulle drabba pensionärerna. Det är verkligen lågt. Att Göran Persson inte skulle köpa en begagnad bil av Lars Leijonborg är till och med lägre än Glocalnet. Att som Göran Persson hålla på med psykningar bakom kulisserna i partiledardueller med motståndare, vittnar om synnerligen dåligt omdöme och en brist i den empatiska förmågan. Och att som Marita Ulvskog jämföra Lars Leijonborg med en våldtäktsman är en skymf mot alla kvinnor som blivit utsatta för våldtäckt. Är det här verkligen vuxna människor vi har att göra med? De representerar faktiskt dig och mig genom att sitta i regeringen. Ofattbart!
Skandal och katastrof har i media världen blivit de nya modeorden. Skandal som rubrik på löpsedlar och förstasidor skall locka oss in i den dramaturgiskt välregisserade dokusåpavälden. Inom exempelvis idrotten så är, Tv och tidningar är i högsta grad ansvariga för att piska upp en kändiskult med orealistiska förväntningar på våra idrottsmän och kvinnor. De får inte vara ifred någonstans, utan tv och tidningar skall vara med överallt, till och med i duschen och sovrummet. I kampen för att få det bästa skopet så är i stort sett allt tillåtet.
Våra idrottsmän skall vinna OS-guld, VM-guld redan innan de har kommit ut på planen eller banan. Lyckas de så väntar en begränsad tid av guld och gröna skogar. Men misslyckas de, vilket många gör förr eller senare, så börjar den offentliga avrättningen, där bilan i giljotinen är vassare än någonsin. Vem orkar i längden leva upp till dessa gigantiska förväntningar?
Men återigen i den välregisserade dokusåpavärlden så får ju tv och tidningar sina efterlängtade skandaler. Måste man alltid prestera något för att vara värd något? Finns det inga andra värden här i livet som vi kan prioritera och värdesätta? Vi är alla människor med fel och brister, både jag och du. Ingen är ofelbar.
Mediakulturen är idag en odemokratisk maktfaktor, som utan nämndvärd självkritik, allt för ofta missbrukar sin roll som granskare, genom att sätta upp egna spelregler för hur samhället skall se ut. Detta är en verklig skandal och gör det omöjligt att skapa ett demokratiskt samhälle med humanism som grund. Hur ska vi i samhället kunna motverka, bland annat, allt våld och mobbning när dagens media spyr ut all denna skit, med en vidrig människosyn, rakt in i våra hem och våra innersta rum? Det vore dock en omöjlighet att politiskt gå in och reglera i mediavärlden. Däremot så måste vi öka kraven på att media utvecklar sin egen självkritik och sanerar det allt för stora läckaget från sina egna latrintunnor. Krav måste ställas på att media tar ett betydligt större samhälleligt ansvar än i dag. Vem granskar idag mediakulturen? Pressombudsmannen! Ett skämt eller?
Du kan idag bli kändis och programledare genom att endast som merit ha deltagit i en dokusåpa. Och ju jävligare du har varit mot dina medmänniskor och ju mer avvikande beteende du kan visa upp, desto mer kändis blir du. Det gäller bara att sticka ut så mycket som möjligt. Ta av dig kläderna som Naken-Janne och du blir inbjuden till hur många tv-program som helst. Är det en sådan här värld vi vill att våra barn skall växa upp i? Nej, det är dags att ställa dokusåpavärlden mot väggen och våga säga ifrån!
DEBATT
Kenneth Hardy Axelsson, Västervik, företräder folkpartiet.