Bättre hälsa med mindre alkohol

Mindre alkohol. Gunilla Nilsson anser att politikerna måste agera för att minska införselkvoterna av alkoholhaltiga drycker.Foto: Ingvar Karmhed/SVD/SCANPIX

Mindre alkohol. Gunilla Nilsson anser att politikerna måste agera för att minska införselkvoterna av alkoholhaltiga drycker.Foto: Ingvar Karmhed/SVD/SCANPIX

Foto:

Västervik2007-01-08 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
"Att minska alkoholkonsumtionen är angeläget, inte minst eftersom den ofta bidrar till våldsbrott och övergrepp. En minskad alkoholkonsumtion förbättrar folkhälsan och minskar många sociala problem." Så sa vår nye statsminister Fredrik Reinfeldt i sin regeringsförklaring.
Detta lovar gott för alla oss som arbetar med drogförebyggande arbete. För att lyckas minska alkoholkonsumtionen är det angeläget att regeringen driver en restriktiv alkoholpolitik. Konsumtionen har ökat markant de senaste tio åren. En av orsakerna är att vi har fått en ökad tillgänglighet. Systembolaget har fått fler butiker, butikerna har blivit lördagsöppna och många är självbetjäningsbutiker. Antalet serveringstillstånd på restauranger har ökat med 20 procent. Införselkvoterna är i praktiken slopade.

De effektivaste strategierna för att minska konsumtionen är bland annat miniålder för inköp, statligt monopol för detaljhandeln, tider och dagar för försäljningsrestriktioner, restriktioner för serveringstillstånd och alkoholskatter. Upplysning, kampanjer och varningstexter behövs det också, men är långt ifrån lika effektivt.
Att sänka införselkvoterna är något som de nyvalda politikerna bör agera kraftfullt för. Det är inte rimligt att varje svensk kan föra in 230 liter alkohol varje gång han/hon varit utomlands. 230 liter alkohol ska jämföras med fyra limpor cigaretter och tio liter bränsle!
Sveriges politiker har ett ansvar för hur situationen är i Sverige. Landstingets politiker har ett ansvar för länet - "Sveriges hälsolän" enligt landstinget själva, och kommunpolitikerna i Kalmar län har ett ansvar för sina respektive kommuner. Vill politiker ha ett samhälle med mer alkoholrelaterade problem eller vill politikerna ha ett samhälle med mindre våld, brott, rattfylleri, trafikolyckor och alkoholrelaterade sjukdomar?
Vår förhoppning är självklart att våra politiker på alla nivåer tar ställning, tar ställning och arbetar för ett samhälle "som förbättrar folkhälsan och minskar de sociala problemen", som Reinfeldt utlovar i regeringsförklaringen.
DEBATT
Gunilla Nilsson är distriktsordförande för IOGT-NTO Kalmar län. 
Läs mer om