Bättre alternativ till att anställa
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Anställning betyder att den ensamme företagare med familj tar ett föräldraansvar för en annan vuxen person, som i många fall tjänar mer och arbetar mindre. Riskerna är större än om Volvo, det ursprungliga med lastbilarna, i ett slag fördubblar antalet anställda från 80 000 till 160 000. Det gäller att det finns garanterade intäkter som betalar ökade kostnader. Anställning leder dessutom till 14 dagars arbetsgivarperiod i sjukförsäkringen, skyldighet att upprätta rehabiliteringsplan vid långtidssjukskrivning etcetera.
Om halva personalen på Volvo, 40 000 personer, sjukskriver sig på en gång, skulle det sluta med katastrof. Bara sjuklönekostnader och produktionsbortfall kostar miljarder varje vecka, kundrelationer skulle haverera, aktien sjunka som en sten och på några veckor vore Volvos existens hotad.
Att halva Volvo sjukskriver sig på en gång är föga troligt. Om det otroliga ändå händer så drabbar det inte koncernchefen Leif Johansson personligen. Alla krav ställs mot den juridiska personen Volvo.
Koncernchefen är anställd och som privatperson skyddad. Även om Volvo går i konkurs kan familjen Johansson bo kvar i villan.
Om halva personalen blir sjuk i det lilla företaget, vilket är troligt, är risken stor att det slutar i konkurs. Banker och leverantörer har större tålamod med en börsjätte än med en liten företagare. Oavsett om företaget är en enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag, är den juridiska personen sammanlänkad med ägarfamiljen genom personlig borgen och fastighets inteckningar.
Risken är överhängande att en långtidssjukskriven anställd orsakar konkurs, exekutiv försäljning av villan och att finansbolag köper skulderna ur konkursen och med hjälp av kronofogden gör den misslyckade företagaren till livstidsfånge på existensminimum.
Det här sker skrämmande ofta. Heltidsföretagarna är 3-4 procent av landets befolkning i arbetsför ålder. De misslyckade företagarna är 40 procent av landets överskuldsatta.
Nutek har länge propagerat för att soloföretagare ska anställa, bland annat i en utredning presenterad 2005 som ledde till att den gamla regeringen införde en tidsbegränsad sänkning av arbetsgivaravgiften för den först anställd. Den nya regeringen fortsätter i spåret som Nutek lagt ut.
Med tanke på de extrema risker som soloföretagare löper vid anställning är det otillständigt att ett statligt verk agerar så här.
Istället borde de sätta en varningsstämpel på anställning, ungefär som på cigaretter, och visa på alternativen för den som vill expandera. Här är fyra alternativ till anställning:
Ta in delägare istället för att anställa. Det är mer värt att dela risken med någon än att vara ensam om eventuell vinst.
Arbeta i nätverk med andra soloföretagare.
Bilda ett gemensamt paraplybolag där alla jobbar i egna bolag. Så gör till exempel advokater.
Starta ett personalkooperativ.
Varför berättar inte Nutek det här?
DEBATT
Janne Näsström, Fårhult, är småföretagare.