Avskaffa dödsstraffet överallt
I topp. Enligt bedömningar avrättas omkring 10 000 personer i Kina varje år. Därmed svarar Kina för 95 procent av alla dödsstraff i världen.Foto: EPA/Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Livets okränkbarhet och människovärdet utgör det stark moraliska fundament för att med kraft ifrågasätta bruket av dödsstraff. Ingen har rätt att döda någon annan. Det är knappast en tillfällighet att det är öppna demokratier med starka rättsstatstraditioner som i mycket stor utsträckning har rensat ut bruket av dödsstraff både i freds- och krigstid. Omvänt gäller att nationer med summariska och svaga rättsprocesser, förföljelse och bristande respekt för mänskliga rättigheter gärna också kan tänka sig att avrätta sina medborgare.
Av Europas stater är det endast Vitryssland som fortfarande använder sig av dödsstraff. Ett land som lämnar oerhört mycket annat att önska ifråga om frihet och demokrati. Glädjande nog har Ryssland infört moratorium bland annat som anpassning till Europarådets regler. Trist nog finns det demokratier, värda respekt inom många andra områden, som i synen på dödsstraff intar samma hållning som exempelvis Saudiarabien eller Irak.
Utöver de rent moraliskt grundade hållningarna finns även flera praktiska aspekter som talar för avskaffande. Det är grymt att låta domare avgöra människors liv eller död genom att detta straff kan utdömas. Den som blivit fälld på oriktiga uppgifter eller genom falska anklagelser kan inte ges livet tillbaka ifall det i efterhand visat sig att en oskyldig gripits.
Särskilt allvarlig är utvecklingen i Kina. Antalet avkunnade dödsdomar och verkställda avrättningar betraktas som statshemligheter. Seriösa och oberoende granskare menar att det nog handlar om ungefär 10 000 arkebuseringar om året. Något färre nu, något fler tidigare. Det gör att Kina svarar för 95 procent av världens alla dödsstraff. Från flera håll noteras också den möjliga närheten till den organhandel som förekommer. För 60 000 dollar kan en njure köpas, bortåt det dubbla för en lever. Att rätt exakta tider kan utlovas för leverans av organ gör att det inte går att bortse från kopplingen till alla de människor som väntar i dödscellerna. I samband med Kinas kommande värdskap för OS 2008 finns det anledning att påminna om tidigare löften om ökad respekt för mänskliga rättigheter. Det är viktigt att Kina visar prov på ändrad attityd för att på så sätt förhindra krav på exempelvis OS-bojkott.
Från frivilligorganisationer och krafter som arbetar för att avskaffa dödsstraffet betonas vikten av information och ständig dialog för att trycka på de stater som fortfarande tillåter. Vid världskongressen i Paris uttalades som ett önskvärt gemensamt mål att få till stånd ett globalt avskaffande på samma sätt som exempelvis slaveriet tagits bort och tortyr fördömts.
Det är dags att påbörja förverkligandet av detta världsvida mål!
DEBATT
Hans Wallmark är riksdagsledamot för moderaterna i Skåne län och ledamot av moderaternas partistyrelse.