Är det för billigt att avveckla företag i Sverige?

Västervik2004-08-06 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Är det för billigt att avveckla företag i Sverige? Den frågan har åter blivit aktuell efter nedläggningen av Electrolux i Västervik. Den diskuteras varje gång en större företagsnedläggning sker. Det är nu dags att både socialdemokratin och fackföreningsrörelsen försöker komma fram till en gemensam uppfattning.
Det har framkommit uppgifter om att det är fyra gånger så dyrt för Electrolux att lägga ned en fabrik i Frankrike jämfört med avvecklingen i Västervik. Som jämförelse kan nämnas att enligt fransk lag ska en person som har varit anställd vid samma företag i två år ha avgångsvederlag. Det innebär till exempel att en person som har varit anställd i tio år har rätt till två årslöner. I Sverige blir det i stället skattebetalarna som får stå för kostnaderna vid en nedläggning i form av till exempel a-kassa och utbildning av dem som har blivit arbetslösa när företaget har flyttat produktionen till ett annat land.
Är då slutsatsen att det ska bli dyrare att lägga ned i Sverige? Det starkaste argumentet emot är att om det blir dyrare för företagen att lägga ned kommer deras vilja att investera i Sverige att minska. Svenska löntagare skulle alltså ändå förlora.
Detta har varit den svenska fackföreningsrörelsens linje. Men bland annat det som har skett i Västervik har gjort att det nu höjs röster att det är dags att tänka om. Så här sade Veli-Pekka Säikkälä, förhandlingsombudsman på Metall, i Ekot i en kommentar till jämförelsen mellan Västervik och Frankrike:
- Det är klart att vi måste fundera. Frågan är om vi inte också ska börja kräva att det blir dyrare att lägga ner i Sverige, både enligt avtal och lagar.

Jag anser att han har helt rätt. Vi måste överväga vilka förändringar som kan behöva göras. Detta inte minst mot bakgrund av det sätt som Electrolux hittills har skött avvecklingen i Västervik. En så stor koncern som Electrolux har ett moraliskt ansvar att göra rätt för sig när anställda blir arbetslösa och de och deras familjer drabbas. Men ett moraliskt ansvar är tydligen en alltför bräcklig grund att bygga på. Det krävs en översyn av avtal och lagar. Ett bevis på att facklig-politisk samverkan är nödvändig.
Mitt förslag är att arbetslivsminister Hans Karlsson tillsätter en utredning med uppgift att komma med förslag om företagens ansvar vid en nedläggning. En annan viktig uppgift för utredningen ska vara att belysa den grundläggande frågan om någorlunda lika villkor för företagen i olika länder. En fråga som vi ska driva i EU.
Som exemplet Electrolux visar är det uppenbarligen inte så enkelt som bland andra de borgerliga partierna hävdar att bara vi sänker skatterna i Sverige så löser sig alla problem. Om företaget skulle avstått från att flytta till Ungern hade det i så fall behövts enorma skattesänkningar.
Krister Örnfjäder, Västervik, är riksdagsledamot för socialdemokraterna.
Läs mer om