Antalet aborter måste minska
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
När det i dag påstås att det är den judiskkristna etiken som ligger till grund för våra etiska och moraliska värderingar så är det bara delvis sant. Utilitarismen har i många stycken lyckats tränga tillbaka de judiskkristna värderingarna. Vi accepterar dem bara så länge de inte är i ett motsatsförhållande till utilitarismens principer. När det gäller abortfrågan, familjepolitiken, sexualmoralen, jämnställdhet och barnuppfostran har utilitarismen segrat.
Varje år aborteras mellan
30 000 och 35 000 foster. En siffra som är oacceptabelt hög av framför allt tre skäl.
För det första finns det idag olika preventivmedel för både män/pojkar och kvinnor/flickor. För det andra är ett abortingrepp en tragedi för i första hand den kvinnliga parten. För det tredje är abortfrågan också en resursfråga hur krasst det än låter. Sjukvården lägger en del resurser på att släcka liv istället för att lägga resurser på att rädda liv.
För någon tid sedan fick en höggravid kvinna skadestånd. En man hade stuckit en kniv i kvinnans mage och skadat barnet. Professorn i juridik M Leijonhuvud ansåg det vara en brist i lagen att kvinnan fick skadestånd men inte det ofödda barnet. Reporten som intervjuade professorn frågade hur lagen i så fall skulle ställa sig till aborter. Enligt professorn var det lätt att ordna så att lagen inte omfattade aborter.
Vad jag förstår så måste lagen definiera när liv uppstår. Uppstår liv vid befruktningstillfället eller efter ett antal månader? Det är här problemet uppstår. Enligt den kristdemokratiska uppfattningen uppstår liv vid befruktningstillfället, medan till exempel många anser att fostret är ett potentiellt liv. Svenska kyrkan brukar i trängda situationer hävda den ståndpunkten.
Professorn i filosofi vid Stockholms Universitet Torbjörn Tännsjö (en stor anhängare av utilitarismen) hävdar följande: "Då ett barn börjat leva ett eget självständigt liv utanför livmodern kan också fler än barnets mor sägas ha legitima intressen i barnets fortsatta liv. Det är den gravida kvinnan själv som kan och bör bestämma om en eventuell abort. Det vore svårare att peka ut vilka som skulle ha motsvarande rätt att bestämma om dödandet av spädbarn".
Det är först när ett barn kan leva ett självständigt liv utanför modern och är till nytta för fler än modern som barnet kan känna sig tryggt enligt professor Tännsjö.
Abortfrågan är en svår fråga som alla politiker borde engagera sig i. Utilitaristen har sin uppfattning och dygdeetikern har en annan. Katolska kyrkan har sin uppfattning och svenska kyrkan sin. Bland de politiska partierna är det endast kristdemokraterna som har synpunkter.
Djur aborterar när moderdjuret är i dödsfara. Kvinnor får inte utsättas så att de skadas eller till och med dör vid en illegal abort. Av den anledningen skall aborter utföras inom sjukvården men måste begränsas.
38 000 (2006 års siffra) aborter är för mycket och det är här politiker kommer in. Hur skall vi kunna minska antalet aborter? Skall minskningen ske bland annat genom att förbjuda andra länders kvinnor att få abort i Sverige? Är det rimligt att abortera 18 veckors foster?
DEBATT
Nils Ronquist är kristdemokrat.