Anställningsskyddet ska förstärkas
Anställningsskydd. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet föreslår stärkt anställningsskydd för visstidsanställda och föräldralediga. Foto: Sven-Olof Ahlgren/Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ny visstidsanställning i 14 månader inom en femårsperiod hos samma arbetsgivare. Därefter övergår den till tillsvidareanställning. Provanställning räknas in i anställningstiden. Praktik-, ferie-, säsongsanställning, anställning inför arbetsanhopning, inför värnplikt och överenskommen visstidsanställning försvinner. Lagändringen träder i kraft den 1 juli 2007 med möjlighet, liksom i dag, att träffa kollektivavtal med avvikelse från anställningsskyddslagens regler om tidsbegränsad anställning.
Om föräldralediga sägs upp börjar uppsägningstiden först löpa när den föräldralediga är tillbaka på arbetet. Ett brett så kallat missgynnandeförbud av föräldralediga införs. Omvänd bevisbörda införs - arbetsgivaren ska vid en domstolsförhandling visa att den föräldraledige inte missgynnats. Lagändringen träder i kraft den 1 juli 2006.
Tillsvidareanställning är grunden på den svenska arbetsmarknaden. Men hur ser verkligheten ut? Sedan 1990-talets början har antalet tidsbegränsat anställda ökat kraftigt och är nu över en halv miljon arbetstagare, eller 15 procent av arbetskraften.
Grupper som ofta har en svagare ställning på arbetsmarknaden, till exempel kvinnor, unga och personer med utländsk bakgrund, är klart överrepresenterade bland dem som har tidsbegränsad anställning. Det är dessutom så att många av dem riskerar att fastna i den tidsbegränsade anställningsformen under lång tid.
Det finns de som hävdar att anställningsformen inte är så viktig. Ja, att det rentav är så att det skulle vara någon sorts frihet att inte vara tillsvidareanställd. Det stämmer inte. Låt mig citera ur LO:s rapport "Anställningsformer och arbetstider 2005":
"Det påstås ibland att det vuxit fram nya typer av värderingar, särskilt bland ungdomar, som innebär att man inte vill binda sig för en fast anställning utan vill ha ett mera löst förhållande. Men detta påstående är inget annat än en myt. Flera olika undersökningar visar samstämmigt att praktiskt taget alla önskar fasta anställningar. Människor vill ha den ekonomiska och sociala trygghet som den fasta anställningen ger. Det visar sig att det inte finns några skillnader mellan kvinnor och män eller mellan hög- och lågutbildade. De unga är lika intresserade av fast jobb som de äldre."
Det handlar om ekonomisk trygghet. Utan en fast och regelbunden inkomst är det svårt att få lägenhetskontrakt eller banklån. Tidsbegränsat anställda har sämre utvecklings- och utbildningsmöjligheter.
Varför behövs ett stärkt skydd för föräldralediga? Svaret är bland annat att det finns risk att föräldralediga sägs upp under ledighet och att föräldraförsäkringen används för att täcka uppsägningslön. Det finns också risk att föräldralediga missgynnas vid till exempel lönesättning, kompetensutveckling och befordringar på en arbetsplats, på samma sätt som visstidsanställda.
Det är alltså viktiga förbättringar som nu kommer att genomföras för att stärka de anställdas ställning på arbetsmarknaden. Kommer de borgerliga partierna att ställa sig bakom förslagen?
DEBATT
Krister Örnfjäder, Västervik, är riksdagsledamot för socialdemokraterna.