Allt fler dricker allt mer alkohol

Västervik2005-04-01 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nykterhetsrörelsen engagerar sig för socialt och brottsförebyggande arbete, folkbildning och kultur. Kopplingen mellan de olika delarna är fullt naturlig. Det sociala och brottsförebyggande arbetet syftar till att skapa tryggare förhållanden. Folkbildning och kultur är sådant som berikar människors liv och ökar deras insikter. Var och en av oss måste lära sig för att förstå. Således kan man begripa alkoholens roll endast genom att granska dess förekomst i människors liv under helg och söcken.

De flesta vuxna kan hantera alkoholen på ett bra sätt. De vet att det finns risker med öl, vin och sprit. Därför gäller som regel försiktighet i umgänget med de starka dryckerna. Men tyvärr stannar det inte härvid. Även om majoriteten inte får några problem så är det ändå rätt många som hamnar i missbruk.
Forskningsrapporter av allehanda slag visar att omkring tio procent av de vuxna alkoholkonsumenterna får bekymmer till följd av sitt drickande. Förr i tiden var det i första hand män som drabbades. I takt med att allt fler kvinnor tillägnat sig manliga dryckesvanor har problemen tilltagit även bland dem.
Till bilden hör att kvinnor av fysiologiska skäl är mer utsatta än män. Konstaterandet har ingenting med könsrollsmönster att göra. Det är i det här fallet biologiska faktorer som fäller utslaget. Ingen kan dock med hänvisning härtill tala om kvinnor som svagare än män. På andra områden är det de senare som drar det kortaste strået.

Ungdomar löper större risk än vuxna. Flickorna är ännu mer utsatta än vad pojkarna är. Därför är det så viktigt att i möjligaste mån hålla alkoholen borta under tonåren.

Alkoholsituationen har blivit mycket hotfull till följd av de höga införselkvoterna. Tyvärr dricker allt fler allt mer. Sänks alkoholskatterna blir det ännu värre. Har de som bestämmer i regering och riksdag glömt bort att alkoholen varje år kostar det svenska samhället omkring 160 miljarder kronor i ren förlust?
Vuxna behöver inte hyckla kring sina alkoholvanor. Däremot måste de strängt följa regeln att hålla alkoholen borta från sina ungdomar. Även om de unga på många sätt vill visa sin självständighet så följer de ändå i stort sett sina föräldrar.

Ungdomar som kommer från helnyktra hem är betydligt försiktigare i sin inställning till alkohol än andra och många av dem säger helt nej. Det finns föräldrar som försöker "lära" sina ungdomar att umgås med alkohol. De får dricka i hemmet. Resultatet blir som regel att ungdomarna då dricker mer än sina jämnåriga kamrater. 18-årsgränsen är mycket viktig!
Föräldrar får aldrig glömma bort att de är förebilder. Detsamma gäller lärare, idrotts- och fritidsledare. Hur dessa vuxna tänker, säger och handlar påverkar tonåringarna.
Det går inte att nonchalera alkoholen som en brottsbefrämjande faktor. Praktiskt taget allt gatuvåld är alkoholrelaterat. Inte bara gärningsmännen utan även majoriteten av offren har druckit. Kvinnomisshandeln är inte enbart alkoholrelaterad men då missbruk finns med i bilden blir allt det eländiga ännu värre.
Kommuner och föreningar måste skapa bra fritidsmöjligheter och aktivera ungdomar. Förmaningar och förbud räcker inte. Alla ungdomar måste bli delaktiga och kunna påverka sin egen livssituation. Endast på så vis blir allt fler unga människor benägna att ta ett allt större ansvar. Många ungdomar kan spela en viktig roll som opinionsbildare och kamratpåverkare.
Ett viktigt riktmärke är FN:s barnkonvention. I denna betonas barns och ungdomars rättigheter. Deras åsikter skall respekteras. De får inte utsättas för skada eller vanvård. Politiska beslut måste alltid ta hänsyn till den konvention som FN:s generalförsamling antog i november 1989.
DEBATT
Kjell E Johanson är ordförande i Kalmar läns nykterhetsförbund.
Läs mer om