Jan R Andersson (M) och Sten Bergheden (M) anklagar oss socialdemokrater i VT den 5 juni för att vilja återförstatliga drift och underhåll av landets järnvägar. Något som enligt deras mening skulle försämra dagens situation.
Vi kan i dag se hur de brister som finns i underhållet av svenska järnvägar mer och mer får trafikmässiga konsekvenser. Tågstopp, förseningar och nedrivna kontaktledningar har oftast ett bristande underhåll som skäl. Förslitningsdetaljer byts ut med allt längre intervall och konsekvensen blir nedrivna kontaktledningar med mera.
Sverige skiljer sig från de flesta länderna i vår omvärld genom att inget järnvägsunderhåll bedrivs av banhållaren. Allt underhåll i Sverige genomförs genom upphandling och är uppsplittrat på ett stort antal olika kontrakt. När strömmen går kan banhållaren inte ens byta en säkring utan att tillkalla en kontrakterad underentreprenör.
Sverige har länge underinvesterat i järnvägsunderhållet, men om inte organisationen fungerar så hjälper inte heller nya resurser. Sedan 2008 har kostnaderna för underhållet ökat från 1,2 till 1,7 miljarder. Under samma period minskade andelen persontåg som kommer i tid med 3,5 procent. Andelen punktliga godståg har minskat med tio procent. Det omvända förhållandet mellan tilldelade resurser och faktiska resultat visar att organisationen inte fungerar.
Det är mot den bakgrunden som Socialdemokraterna krävt att regeringen återkommer till riksdagen med förslag på hur en effektivare och samordnad underhållsorganisation skall utformas. Detta förslag vann också gehör i Trafikutskottet. Det rör sig alltså inte om ett återförstatligande utan om att på ett bättre sätt utnyttja våra skattepengar.
Jag vill avsluta detta svar på Jan R Anderssons (M) och Sten Berghedens (M) debattartikel med ett exempel ur vår lokala verklighet.
Vi har på Tjustbanan ett behov av just underhåll och investeringar. I den senaste investeringsbudget som Socialdemokraterna hade ansvar för fanns det 200 miljoner avsatta för detta 2008 - 2009. När den borgerliga alliansregeringen kom till makten 2006 så tog de bort dessa pengar. Så kan läsaren se skillnaden mellan vad den borgerliga majoriteten i riksdagen säger och vad den gör i verkligheten.