Allians för systemskifte och raserad välfärd

Västervik2005-09-21 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den så kallade alliansen mellan de fyra borgerliga partierna, moderaterna, folkpartiet, centern och kristdemokraterna visar upp en sällan skådad arrogans mot sjuka och arbetslösa. Detta gör även fyra borgerliga riksdagsledamöter från Kalmar län i en debattartikel i VT den 7 september 2005.
Visst kan det vid en första anblick verka lockande med deras fagra löften om sänkta inkomstskatter, " jobbavdrag" (vad nu det kan vara) och flera människor i arbete. Samtidigt vill man införa "enklare regler och sänkta skatter för företag". Arbetsgivaravgiften skall sänkas för "små företag". De vill även avskaffa förmögenhetsskatten och göra "beskattningen av fåmansbolag rättvisare", rättvisare för vem kan man undra?

Precis som vanligt är det många skattesänkningar som utlovas, men det är ganska tyst om var pengarna skall tas ifrån. Helt klart är dock att de arbetslösa och sjuka kommer att få stå för en stor del av finansieringen. Det måste "löna sig att gå från bidrag till arbete" är en av hörnstenarna i alliansens program. Tror man på allvar att människor som är sjuka eller arbetslösa har mera betalt genom sina ersättningar än om de skulle arbeta. Eller kan det vara så att alliansen tror att människor hellre går arbetslösa eller sjukskrivna i stället för att vilja arbeta? Om så är fallet måste det vara länge sedan någon av dem tvingades att leva på sjukpenning eller a-kassa. Förmodligen behöver ingen av dem någonsin utnyttja någotdera av alternativen, de är ju politiker med rätt att sätta nivån på sina egna bidrag. Det finns även andra grupper i vårt samhälle som har det svårt, jag tänker på alla som betecknas som fattiga. Vad har alliansens förespråkare för överraskningar i bakfickan åt den gruppen?

I grund och botten handlar det inte enbart om de sjuka och arbetslösa. Det handlar även om alliansens målsättning att begränsa fackets rättigheter att tillvarata medlemmarnas intressen gentemot arbetsgivaren. En stor stötesten för samarbetspartierna och dess anhängare är just rättigheten, eller rättare sagt skyldigheten, att teckna kollektivavtal om man vill agera på den svenska arbetsmarknaden. Detta åskådliggörs med all tänkbar tydlighet på VT:s ledarsida den 31 augusti 2005. Där skrevs följande. "Ingen har glömt den besinningslösa fackliga utmobbningen av lettiska byggjobbare och deras arbetsgivare från ett skolbygge i Vaxholm i strid med EG-rätten. Letternas brott var att de var beredda att arbeta mot lägre lön än svensk byggarbetarlön på Stockholmsnivå. Följaktligen skulle utlänningarna ut ur landet".
Kommentarer är egentligen överflödiga, men är det kollektivavtalen som står i strid mot EG-rätten? Förmodligen inte, men det är här som problemet uppstår eftersom det skall råda " fri rörlighet för varor och tjänster" inom EU.
Kollektivavtal och fredsplikt är garantier för ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden.
Man kan inte enbart avskaffa den ena av dem. Oordning och kaos skulle bli resultatet om både kollektivavtalen och fredsplikten avskaffades. Då skulle vi snabbt närma oss den situation vi befann oss i på trettiotalet där arbetstillfällena gick till dem som krävde lägst lön.
Det finns redan i dagsläget ett flertal aktörer på den svenska arbetsmarknaden som säger sig leverera "smarta lösningar till smarta företag". Ett av dem heter my Crew, ett estniskt företag med kontor i Stockholm. Hos dem kan arbetskraft hyras in från 75 kronor per timma vilket utgör hela kostnaden. Inga arbetsgivaravgifter eller kostnader för sociala avgifter tillkommer. Det går bra att besöka detta företag på Internetadressen "mycrew.se".
Är detta ett av de småföretag man vill införa lättnader för? Alliansens systemskifte kommer att leda till en raserad välfärd.
DEBATT
Jan-Gunnar Johansson, Västervik, är fri debattör.
Läs mer om