Alla dessa särintressen
Särintressen. På Nils Ronquists lista över särintressen finns facket, centern, moderaterna och miljövännerna. Foto: Mikael Lundgren/Nils Petter Nilsson/Scanpix.
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi har nu tre partier som gör gällande att de är ett arbetarparti. Gemensamt för dessa tre är att de gärna vill klia fackföreningarna på ryggen ofta på bekostnad av de övriga medborgarna.
Salladsbaren i Göteborg har nu tvingats stänga på grund av fackets alltigenom omoderna inställning. Facket är den ståndaktige soldaten på en dynamisk arbetsmarknad eller om man så vill oförtrutet slåss likt en Don Quijote mot förändringar.
Med solidarisk lönepolitik menar facket att varje företag i samma bransch och samma yrkeskategori också skall ha lika lön. En LO- medlem skall ha samma lön oavsett företagets förutsättningar. Den politiken gäller små som stora, nystartade som etablerade företag. Idéen med den solidariska lönepolitiken är att olönsamma företag skall slås ut och att nya effektivare skall kunna expandera. Hela resonemanget är feltänkt. Det fungerar på en stagnerad arbetsmarknad där alla företag är stabila, inte en arbetsmarknad inriktad på nyföretagande.
De nya moderaterna som också nu blivit en bevakare av särintressen vill å ena sidan slå vakt om fackföreningarnas krav och å andra sidan arbeta för nyföretagande, vilket har lett till att de varken vet ut eller in.
Ett annat särintresse är centerns kamp för att öka lönsamheten för bönderna. Lena Ek vill sänka momsen på etanolbränsle till sex procent, trots att etanolbränsle redan idag är rikligt subventionerat.
För att producera det livsmedel vi behöver går det åt omkring 2,5 miljoner hektar. Skulle alla bilar tanka E85 skulle vi behöva en areal på omkring 12 miljoner hektar. Det betyder att åkermark blir en mycket knapp resurs och livsmedel kommer att konkurrera med råvaran för etanoltillverkning. Bönderna kommer att tjäna storkovan på konkurrensen medan vi konsumenter får betala och framförallt är det de fattiga ländernas befolkning som kommer i kläm - vi har alltid råd att betala även för importerade livsmedel.
De gröna så kallade miljövännerna vill att vi alla skall elda upp vår skog. Resultatet har blivit att skogsindustrin får importera råvaran från bland annat Ryssland. Ryssland vill nu höja exporttullarna för sin export av träråvaran. Tullen kommer att höjas i omgångar. Vi eldar på och idag kommer 50 TWh från biomassan.
Eldningen medför utsläpp av cancerogena ämnen och små partiklar som också de medverkar till ökad växthuseffekten.
Min entydiga åsikt är att ett politiskt parti skall företräda samtliga medborgare och inte ägna sig åt särintressen. Särintressen skall åtminstone undersökas vilka konsekvenser de medför innan regeringen anammar lobbyisternas budskap.
DEBATT
Nils Ronquist är kristdemokrat.