Allt fler människor lever allt längre. Det är en positiv utveckling, men med fler äldre ökar också antalet multisjuka som kräver avancerad vård. Geriatriken, läran om äldres sjukdomar, har utvecklats starkt de senaste åren och många äldre får idag högspecialiserad vård. Men vården kräver läkare med specialistkompetens.
Många läkare med geriatrisk specialistkompetens kommer att gå i pension de närmaste åren. Det kan befaras att det kommer leda till att det blir en brist på geriatriker. Nu första dagarna på nya året 2011 har detta faktum fått extra uppmärksamhet av Ekot och flera andra media.
Antalet kliniskt verksamma geriatriker är bara några hundra i dag och det kommer att behövas betydligt fler i framtiden. För att möta dagens och framtidens krav från äldre måste kunskaperna i geriatrik därför utvecklas. Geriatriska kunskaper och synsätt måste också breddas till alla yrkesgrupper som är engagerade i omhändertagandet av äldre.
Dagens grundutbildningar tillgodoser inte behoven av geriatriska kunskaper. Läkarutbildningen innehåller bara några få timmar geriatrik och specialistutbildningen av distriktsläkare, som ofta får ett stort ansvar för vården av äldre, kan ibland helt sakna geriatrik. Den geriatriska utbildningen inom läkarnas grundutbildning måste därför förstärkas. Likaså behöver det ske en förstärkning av sjuksköterskornas och undersköterskornas grundutbildningar.
Tyvärr försvåras det av att antalet geriatriska vårdplatser vid sjukhusen är begränsat. Därför måste även den primärkommunala hälso- och sjukvården aktivt involveras i denna utbildning. Dessutom behöver antalet akademiska lärare med geriatrisk kompetens utökas. För att dagens och framtidens rekrytering av läkare ska säkras behövs särskilda åtgärder. Ett sätt är att markera vikten av den geriatriska kompetensen inom klinik- och verksamhetsledningar liksom inom den medicinska kliniska forskningen.
För att erbjuda en bättre vård och omsorg om äldre så krävs fördjupade och breddade kunskaper om geriatrik. Alliansregeringen och vår äldreminister Maria Larsson har visat ambitionen att öka denna kunskap. Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att lämna förslag på hur ökad geriatrisk kompetens inom hälso- och sjukvård och äldreomsorgen kan uppnås. Uppdraget ska redovisas redan nu i mars.
Utifrån Socialstyrelsen förslag hoppas jag att vi kan utveckla geriatriken för att möta dagens och framtidens utmaningar. Vi måste få en långsiktig planering, både på nationell och regional nivå, så att den geriatriska kompetensen utvecklas och når alla som arbetar med äldre. Situationen för de sjuka äldre är komplex, och vården och omsorgen måste möta både biologiska, psykologiska, sociala och andliga aspekter. Därför behövs en bred utbildning i geriatrik av läkare och andra personalgrupper inom hälso- och sjukvården.