Somliga anser att det är en klimatsmart åtgärd för att minska den dagliga användningen av plastpåsar när vi handlar, medan andra anser att det är en ren och skär straffbeskattning!
För min egen del är det inget problem alls eftersom jag sedan ett par år inte köper några plastkassar när jag handlar. Däremot använder jag fortfarande tunnare plastpåsar till soporna, men om de också blir belagda med skatt kommer jag att sluta med dessa också. Enormt mycket plast som går i soporna blir det i vilket fall som helst.
Hur mycket plastkassar använder vi egentligen? Enligt Naturvårdsverket använde vi 102 stycken plastbärkassar per person under 2018, beräkningen var gjord på 10 miljoner invånare. I en familj med två vuxna och två barn skulle det bli 408 plastkassar på ett år, och det skulle kosta familjen 2 856 kronor med den nya skatten.
En annan undersökning visar att 90 procent av alla plastkassar endast används en gång. Vart tar alla plastpåsar då vägen? Jo, förmodligen används de som soppåsar och hamnar i värmekraftverken, ett mycket dåligt bränsle för klimatet på jorden.
Samtidigt som staten tar ut avgifter på plastpåsar av vanligt folk ger man stora rabatter på skatten för el till storföretagen men höjer samma skatt för hushållen. Storföretagen får mer än 15 miljarder i skatterabatt av staten för sin elförbrukning. Kan det till och med vara så att det är företag som tillverkar plastkassar som får rabatt på sin elräkning? När det införs en skatt på inköp av plastkassar av miljöskäl för vanliga människor ger staten rabatter till storföretag som hotar med att flytta utomlands om man lägger miljöavgifter på dem. Det blir väldigt svårt att förstå hur regeringen verkligen tänker i klimatfrågan.
Plast i haven har blivit ett av vår tids stora gissel samt ett hot mot både djurliv och växtlighet i världshaven. Många länder har ingen annan möjlighet än att slänga sina sopor i havet. Ett av de värsta länderna är Turkiet som beräknas dumpa 144 ton plast varje dag i Medelhavet. Kina och Japan är de länder som släpper ut allra mest plast i världshaven, den totala mängden plast som släpps ut i haven beräknas uppgå till cirka 13 miljoner ton per år. Det är ju här som åtgärderna borde sättas in, det har knappast någon betydelse att det införs en skatt på plastkassar här i Sverige.
Men där kommer vi till kärnan i hela klimatdebatten, det är enklare att ta beslut som drabbar den vanliga människan lokalt. De svåra och globala besluten som skulle innebära stora fördelar för både miljö och klimat vågar man inte ens nämna, än mindre fatta.