Blir klimatet bättre om vi avstår från att unna oss?

Den som inte kan åka kollektivt behöver bilen, poängterar Anneli Jakobsson, Storebro, i en replik till signatur "Kråkan", som inte tycker synd om dem som drabbas av höga diesel- och bensinpriser.

Bilen är ofta det enda transportmedlet som står till buds för den som bor utanför de större städerna, menar Anneli Jakobsson, Storebro, i en replik på "Det ska svida i skinnet att släppa ut koldioxid".

Bilen är ofta det enda transportmedlet som står till buds för den som bor utanför de större städerna, menar Anneli Jakobsson, Storebro, i en replik på "Det ska svida i skinnet att släppa ut koldioxid".

Foto: TT-bild/Jimmy Karlsson, arkiv

Insändare2021-10-21 05:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag läser i insändaren "Det ska svida i skinnet att släppa ut koldioxid" att du inte tycker det är synd om dem som drabbas av de skyhöga diesel- och bensinpriser då man, enligt dig, kör runt för nöjes skull och bidrar till klimatförändringar. Det finns nog väldigt få som kör omkring för nöjes skull. Man har bilen för att ta sig till arbete eller studier samt skjutsar sina barn till förskolan.

För oss som inte valt att bo i någon större stad där man har gångavstånd till tunnelbana, spårvagn, buss eller tåg är bilen oftast det enda transportmedlet vi kan använda oss av. Här går det inga tåg eller bussar om man slutar arbetet klockan ett på natten eller måste köra sitt barn till förskolan tidigt på morgonen, en förskola som kanske ligger ett par mil bort. Vad finns det för alternativ för dessa familjer? De skyhöga bränslepriserna kan resultera i att man inte har råd att åka till sitt arbete eller att skjutsa sina barn till fritidsaktiviteter som ridning, fotbollsträning, dans eller vad det nu kan vara, och det skulle få förödande konsekvenser med stigande arbetslöshet och inaktivitet hos barn och ungdomar, som så väl behöver röra på sig. Är det så du vill ha vårt samhälle?

Du verkar också tycka att man inte ska kunna unna sig någonting, inte spela padel, spela golf (vad nu padel och golf har med klimatförändringar att göra), vi ska inte heller umgås på restaurang eller bio, ej heller köpa mobiltelefon, bygga altan, byta kök, spela lotto eller på trav. Hur blir klimatet bättre om alla avstår från detta?

Med dessa skyhöga bränslepriser är risken stor att en del åkeriägare går i konkurs. Då kvittar det hur mycket du än går eller cyklar till din dagligvarubutik, hyllorna gapar tomma och är det vårt fel också när vi inte kan handla livsmedel och dagliga förnödenheter?

Vi har även en regering som inte föregår med gott exempel, och som mer än gärna tar regeringsplanet till olika destinationer. Och hur var miljö- och klimattänket 2015 när Gustav Fridolin (MP) blev upphämtad i Bromma av regeringsplanet som lyft från Arlanda, en sträcka på 41 kilometer – inte så smart tycker nog de flesta. Då var han ändå språkrör i det parti som lägger fram alla orimliga skattehöjningar och får igenom desamma. 

Betänk att Sveriges andel av de globala koldioxidutsläppen är ytterst liten, endast är 0,2 procent. Nu till sommaren har jag bokat en resa till Rhodos, en resa jag ser fram emot efter denna långa pandemi och jag har inga som helst samvetskval och ser inget fel i att resa.