Visst gĂ„r det att bedriva sjukvĂ„rd i Överum

Det Ă€r fem Ă„r sedan hĂ€lsocentralen i Överum skulle öppnat igen efter sommarstĂ€ngningen 2016. En stĂ€ngning som dock skulle bli permanent. DĂ€rför drev Moderaterna frĂ„gan under valrörelsen 2018, detta för vi ville hitta nya sĂ€tt att hĂ„lla igĂ„ng vĂ„rden i Överum.

"Det första och viktigaste steget Ă€r att styrande politiker slutar att se Överums hĂ€lsocentral som ett bekymmer som ska skyfflas under mattan, och i stĂ€llet se detta som en möjlighet att testa och införa nya arbetssĂ€tt och bli ett lĂ„ngsiktigt pilotprojekt – dĂ€r Kalmar lĂ€n kan gĂ„ före och visa vĂ€gen", skriver debattörerna.

"Det första och viktigaste steget Ă€r att styrande politiker slutar att se Överums hĂ€lsocentral som ett bekymmer som ska skyfflas under mattan, och i stĂ€llet se detta som en möjlighet att testa och införa nya arbetssĂ€tt och bli ett lĂ„ngsiktigt pilotprojekt – dĂ€r Kalmar lĂ€n kan gĂ„ före och visa vĂ€gen", skriver debattörerna.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Debatt2021-09-18 13:47
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nu, fem Ă„r senare, innan sommaren, presenterade Socialdemokraterna i kommunen och i regionen en lösning, en sĂ„ kallad satellitcentral. Äntligen har de lyssnat och förstĂ„tt, tĂ€nkte vi moderater.

Men för bara nĂ„gon vecka sedan fick vi via media beskedet att man Ă„ter hĂ€nvisar till den problematiska bemanningssituationen i Gamleby och att inga sĂ„dana möjligheter finns just nu. DĂ€rmed Ă€r Socialdemokraternas förslag ett slag i luften. Att situationen i Överum helt ska vara beroende av Gamleby gör att invĂ„narna i Överum Ă€n en gĂ„ng fĂ„r betala ett högt pris. DĂ€rför behöver man ta ansvar och söka nya lösningar.

Vi i Moderaterna kommer under hösten driva frĂ„gan pĂ„ flera olika vis. Vi kommer försöka fĂ„ klarhet i vad som Ă€r avtalat mellan VĂ€sterviks kommun och Region Kalmar lĂ€n angĂ„ende framtiden för sjukvĂ„rden i Överum, men Ă€ven hur tidsplanen för utvecklandet av NĂ€ra vĂ„rd i Överum ser ut.

Vi kommer ocksĂ„ lĂ€gga egna, konkreta förslag pĂ„ hur den nĂ€ra vĂ„rden bör utvecklas – bĂ„de i Överum och i resten av Kalmar lĂ€n. 

Först och frĂ€mst behövs en plan för den NĂ€ra vĂ„rden i Överum, för att sedan etablera Överums före detta hĂ€lsocentral som ett pilotprojekt för NĂ€ra och digital vĂ„rd. Det Ă€r pĂ„ tiden att bĂ„de regionen och kommunen tĂ€nker i nya banor och samverkar med fler vĂ„rdaktörer. Med en stabil grundbemanning med till exempel sjuksköterska och undersköterska sĂ„ finns det i dag nya vĂ€gar, bland annat digitala, att ha en god lĂ€karkontakt.

Men det första och viktigaste steget Ă€r att styrande politiker slutar att se Överums hĂ€lsocentral som ett bekymmer som ska skyfflas under mattan, och i stĂ€llet se detta som en möjlighet att testa och införa nya arbetssĂ€tt och bli ett lĂ„ngsiktigt pilotprojekt – dĂ€r Kalmar lĂ€n kan gĂ„ före och visa vĂ€gen. 

Belöningen kommer bli en betydligt mer jÀmlik vÄrd för alla i Kalmar lÀn, en trygghet och nÀrhet till vÄrden oavsett om du Àr ung eller gammal, oavsett om du bor pÄ landet eller i stan. Det kommer krÀva mod och samarbetsvilja frÄn oss politiker i regionen och kommunen. Men vi i Moderaterna vet att vi har vad som krÀvs!

Malin Sjölander (M), vice ordförande regionstyrelsen 

Harald Hjalmarsson (M), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen VĂ€stervik 

Jonas Lövgren (M), vice ordförande i beredningen för hĂ„llbarhet och hĂ€lsa 

Jon Sjölander (M), 2:e vice ordförande i socialnÀmnden VÀstervik