Vi vindkraftsmotståndare är inga "mörka krafter"

Hela veckan efter kommunfullmäktiges möte har jag velat skriva en insändare, men jag har mått för dåligt och varit för illa berörd för att göra det. Det har mest varit mörker och tårar trots det positiva beslutet om Tribbhult.

Debatt 1 december 2021 05:46
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hela mitt liv har jag mycket naivt trott att bara man försöker vara en schyst medmänniska och sköta sig så bevakar samhället och dess företrädare mina och andras intressen.  

Därför blev jag blev totalt chockad, när vi som kämpar för att rädda kommunens landsbygd från att bli ett industriområde, kopplades ihop i tidningen med ”mörka krafter” av ledande kommunpolitiker. Människor som känner mig skrattade för att det var så absurt, men det kan jag säga att det gjorde inte jag. Jag och de andra som driver denna grupp tillhör varken själva eller är länkade till någon extrem rörelse. Vi är vanliga människor som värnar om vår hembygd.

Jag blev lärd när jag var liten, att om jag gjorde fel mot någon skulle jag be om ursäkt och städa upp efter mig. En del politiker verkar inte ha fått samma uppfostran. I stället för att be oss om ursäkt för hur vi har blivit förda bakom ljuset hoppar ni på oss med anklagelser som liknar förtal. 

Hur tycker ni att vi skulle ha gått tillväga för att göra vår röst hörd? Jag hörde av mig till både tjänstemän och politiker i Västervik och dessutom varenda inblandad myndighet i landet när jag fick reda på att verken skulle byggas. Från vissa lokalpolitiker fick jag väldigt fin respons, men många svarade mig inte ens. Från myndighetshåll var det dörren i ansiktet. Jag insåg när jag pratade med andra lokalboende att ingen visste någonting. Då startade jag och några andra engagerade en Facebookgrupp, vilket många gör i dag, för att försöka ge en nyanserad bild av vindkraften. Vi har varit öppna med att vi inte tar politisk ställning.  

Akko Karlsson (MP) lyckas med bedriften att förminska att vi nu är över 900 medlemmar i Facebookgruppen, och ständigt ökar. Hon ifrågasätter vilka krafter som verkar där. Det kan jag tala om för dig. Det är vi som bor runt Hjorted och riskerar att få hela vår boendemiljö förstörd inom en snar framtid. Det är dessutom de som vet att Tekniska verken och Vattenfall bara väntar på att få exploatera även Ankarsrum och Odensvi/Blackstad. Det finns även empatiska människor som inte riskerar att drabbas då de bor i stan, men kämpar med oss. Nu när vi har börjat växa kommer också vad jag anser vara de mörka krafterna, det vill säga vindkraftsfolk som vill ha koll på oss.  

Sist men inte minst finns människor som drabbats och riskerar att drabbas i resten av landet och som liksom vi bara vill komma tillbaka till våra liv innan vindkraften gjorde entré. I kölvattnet av den arrogans och ointresse myndigheterna har visat har det vuxit fram en gräsrotsrörelse där vi hjälper varandra att orka fortsätta kämpa där demokratin fallerat. Kunniga, pålästa, envisa människor som vägrar ge upp och som lägger tusentals oavlönade timmar på att stoppa detta vansinne.  

Demokrati betyder folkstyre, det vill säga politikerna är våra representanter och ska bevaka kommuninvånarnas intressen, inte utländska företag som tjänar pengar på oss. Genom att på ett så fult sätt som, speciellt MP och C, attackerar och ifrågasätter våra avsikter när vi bara utövar våra rättigheter att försvara våra hem så anser jag att de urholkar demokratin. Hur ska någon annan våga stå upp när de ser hur vi blir behandlade? Ni sätter många etiketter på oss som ni kanske, om ni vågade se er själva i spegeln, skulle kunna sätta på er själva. Jag vågar se mig både i spegeln och se mina barn i ögonen.  


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa