Svar till ”Djurlivräddning gott men orealistiskt”, Johan, Västervik
Att rädda livet på ett vilt djur kan vara både meningsfullt och helt realistiskt! Jag får inte klart för mig vad jägaren Johan vill ha sagt med sin insändare om att Vilthjälpen i Oskarshamns arbete är ”orealistiskt”.
- Vill han tala om för allmänheten att hans arbete som eftersöksjägare minsann också är viktigt?
- Vill han informera om att avlivning av ett skadat vilt alltid är mera ”humant” än eventuell vård?
- Vill han informera om att alla försök till att bota ett skadat djur är meningslösa - orealistiska?
Jag har följt en del av Viltakutens arbete med att bota skadade rovfåglar och konstaterat att de ofta lyckas rädda fåglarna till ett fortsatt liv. Senast i söndagens SVT Rapport kunde vi se hur den kungsörn, som Vilthjälpen tog emot, nu flygtränar i en stor voljär i Stockholm för att snart släppas ut. Vilthjälpen har i somras fött upp ett 20-tal igelkottsungar där modern blivit dödad. Skulle Johan valt att avliva dem?
När det gäller hotade arter är det alltid angeläget att om möjligt rädda ett skadat sådant djur. Uppenbarligen anser inte en eftersöksjägare detta utan avlivar omgående djuret för att minska dess lidande. Tanken att skadan kan vara så lindrig att djuret kan räddas finns tydligen aldrig där.
När det gäller ”Statens vilt”, som omfattar speciellt skyddsvärda djur, skall skadade djur och även döda djur anmälas till polisen. Bland Statens vilt finns t.ex. de flesta rovfåglar och ugglor, utter, lodjur och varg. Samtliga arter finns listade på http://www.nrm.se/forskningochsamlingar/zoologi/statensvilt
Om djuret är dött skall polisen ombesörja transport till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA). Men om djuret lever, vad gör polisen då?
Polisen i Västervik har kontaktuppgifter till Vilthjälpen och jag hoppas att polisen omgående kontaktar den när det gäller Statens vilt. Men vid viltolyckor i trafiken kontaktar polisen en eftersöksjägare och då vet vi vad som händer även om det skadade djuret är en art bland ”Statens vilt”, åtminstone om Johan blir inkopplad!
Lämna i första hand ett skadat Statens vilt direkt till Vilthjälpen i Oskarshamn eller dess ombud. Om du ändå väljer att kontakta polisen, lämna det skadade Statens vilt till polisen först efter det du till 100 % förvissat dig om att det blir vidarebefordrat till Vilthjälpen.
Jag anser att Viltakuten gör en synnerligen viktig och realistisk insats för att bota skadade djur.