Vilket parti representerar du, Mats Hasselqvist?

I mÄndags, den 12 december, utsÄg VÀsterviks kommunfullmÀktige vilka personer som ska ingÄ i kommunens nÀmnder och bolagsstyrelser. Alla dessa personer Àr nominerade av sina respektive partier.

Tjustbygdens Sparbanks vd, Mats Hasselqvist, blir ordförande i de kommunÀgda bolagen VÀsterviks Miljö och Energi AB och VÀsterviks Kraft AB. Men han saknar partibeteckning, vilket förbryllar skribenten.

Tjustbygdens Sparbanks vd, Mats Hasselqvist, blir ordförande i de kommunÀgda bolagen VÀsterviks Miljö och Energi AB och VÀsterviks Kraft AB. Men han saknar partibeteckning, vilket förbryllar skribenten.

Foto: Christer Andersson

Debatt2022-12-17 11:34
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

För första gĂ„ngen i VĂ€sterviks kommuns historia, vad jag kĂ€nner till, har vi nu fĂ„tt en ordförande som vĂ€ljer att inte uppge sin partitillhörighet utan Ă€r sĂ„ kallad ”utan partitillhörighet”. Han lĂ€r vĂ€l heller inte haft nĂ„got krav pĂ„ det frĂ„n det parti som nominerat honom? Det Ă€r ju ingen högoddsare att gissa partitillhörighet, men Ă€rlighet Ă€r bĂ€ttre. 

Personen detta gĂ€ller Ă€r Tjustbygdens Sparbanks vd, Mats Hasselqvist, som frĂ„n och med nĂ€sta bolagsstĂ€mma och fyra Ă„r framĂ„t blir ordförande i de kommunĂ€gda bolagen VĂ€sterviks Miljö och Energi AB och VĂ€sterviks Kraft AB. 

Jag Ă€r medveten om att det Ă€r juridiskt tillĂ„tet att agera som Mats och hans parti gör, jag Ă€r ocksĂ„ vĂ€l medveten om att en bolagsstyrelses uppgift inte Ă€r att bedriva partipolitik utan hela tiden se till bolagets och Ă€garens bĂ€sta. NĂ€mnda bolag har att förvalta kommuninvĂ„narnas materiella och immateriella egendom och dĂ„ Ă€r min frĂ„ga berĂ€ttigad eftersom vĂ„ra olika partier kan komma att agera olika i frĂ„ga om framtida stĂ€llningstaganden som trots allt har en viss grund i ideologi. 

Dessutom anser jag att en person som har ett offentligt förtroendeuppdrag och som ytterst givits av medborgarna via allmĂ€nna val har en skyldighet att redovisa sin politiska hemvist till medborgarna eftersom personen i frĂ„ga nĂ„gonstans har en personlig politisk övertygelse. Vilket av de fem partierna M, KD, L, WP och SD, som nu styr kommunen, bekĂ€nner sig Mats Hasselqvist till? Jag vĂ€ljer att skriva fem partier, inte fyra som den sĂ„ kallade Westerviksalliansen försöker sĂ€lja in till medborgarna, eftersom nu Ă€ven SD har fĂ„tt en vice ordförandepost i miljö- och byggnadsnĂ€mnden. Att ha en presidiepost visar med all önskvĂ€rd tydlighet att man nu Ă€r inslĂ€ppt att vara med att styra kommunen, vilket i sig inte Ă€r konstigt med tanke pĂ„ valresultatet, nio mandat till SD att jĂ€mföra med KD, L och WP som tillsammans har sex mandat. 

FOTNOT: Mats Hasselquist har erbjudits att svara pÄ frÄgan i direkt anslutning till insÀndaren, och har lovat Äterkomma med ett svar under nÀsta vecka.