Viktigt att unga får snabb hjälp med psykisk ohälsa

Den växande psykiska ohälsan bland ungdomar och unga vuxna är en av vår tids största utmaningar. Samtidigt ser vi en stor vinst för ungdomarna i att snabbt få hjälp med sina problem.

Genom en virtuell ungdomsmottagning behöver inte kuratorssamtalet vara mer än ett par klick bort, skriver debattörerna som trycker på vikten att hitta alternativa vägar till hjälp för unga som drabbas av psykisk ohälsa.

Genom en virtuell ungdomsmottagning behöver inte kuratorssamtalet vara mer än ett par klick bort, skriver debattörerna som trycker på vikten att hitta alternativa vägar till hjälp för unga som drabbas av psykisk ohälsa.

Foto: Isabell Höjman/TT

Debatt2021-02-18 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I vissa regioner har man de senaste åren infört virtuella ungdomsmottagningar för att kunna se hur besöksfrekvensen såväl fysiskt som digitalt utvecklas. I både Jönköping och Värmland har man kunnat se att fler ungdomar sökt och fått hjälp. I region Värmland har man dessutom fått svar från många att de inte hade sökt kuratorshjälp alls om denna inte funnits att tillgå på nätet. 

En försvårande omständighet är den ökande ensamheten och utsattheten som förvärrats för många unga under pandemin. Därför är det så viktigt att vi regionpolitiker snabbt fattar beslut och frigör resurser för att fler unga i Kalmar län ska få stöd och hjälp. 

Om vården får vänta eller, i värsta fall, uteblir kommer lidandet för våra ungdomar bli större och samhället kommer att stå inför enorma problem med en växande psykisk ohälsa. Dessutom ökar risken för att fler får svårigheter att klara skolan och döms till livslånga misslyckanden. 

Det är viktigt att hjälpen kommer snabbt för människor som lever med psykisk ohälsa. Därför borde det vara högst prioriterat att söka nya och effektiva metoder, med målet att fler ska få hjälp i tid. Kommunernas ungdomsmottagningar är väldigt bra, där kan unga personer till exempel prata med kurator eller träffa sjuksköterska. Det är en stor utmaning att göra vården mer lättillgänglig, men genom att erbjuda hjälp via internet så skulle det kunna generera ökad tillgänglighet.

Genom en virtuell ungdomsmottagning behöver inte kuratorssamtalet vara mer än ett par klick bort. Tillgängligheten ökar när öppettiderna är mer flexibla, och förhoppningsvis vågar fler personer söka vård i tid. Idag har ett flertal regioner infört detta, med bättre tillgång till barnmorska, sjuksköterska och kurator som finns tillgängliga även kvällstid. Att det blivit en succé är inte helt överraskande. 

Vår motion om just detta har nu behandlats av regionstyrelsen. Majoriteten (S+C+L) valde att inte bifalla motionen då de menar på att mycket pågår inom den digitala utvecklingen av sjukvården och att ett antal besök genomförts den digitala vägen. De svarar också att arbetet med att utveckla den digitala utvecklingen för ungdomsmottagningarna pausats på grund av pandemin. Detta oroar oss. Det är på grund av pandemin som behovet av stöd är större än någonsin för våra unga. 

Därför hoppas vi nu att regionledningen tar till sig av våra synpunkter och ökar takten så en virtuell ungdomsmottagning kan bli verklighet redan i vår. Priset för att vi väntar kan blir oerhört högt, i mänskligt lidande och för samhället i stort!