Via skattsedeln bidrar alla till viktiga insatser

Att deklarera har tillsammans med pÄsk och valborg blivit en av vÄrens mÄnga traditioner. Via skattsedeln bidrar vi alla till viktiga insatser i vÀrlden, skriver Carin JÀmtin, generaldirektör för Sida.

Carin JÀmtin, generaldirektör pÄ Sida, ger exempel pÄ insatser som medborgarna bidragit till via skattsedeln 2021.

Carin JÀmtin, generaldirektör pÄ Sida, ger exempel pÄ insatser som medborgarna bidragit till via skattsedeln 2021.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2022-05-02 18:13
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nuförtiden Àr deklarationen en förenklad och snabb process pÄ Skatteverkets hemsida och via sms, och bland inkomst- och kontouppgifter, avdrag och annat redovisas hur mycket vi betalar i skatt. Det kan bli ett tillfÀlle att tÀnka pÄ vad vi genom skattsedeln bidragit till vad gÀller det allmÀnna som vÄrd, skola och omsorg men ocksÄ annat, som bistÄndet.

2021 var ett tufft och utmanande Är för mÄnga mÀnniskor, bÄde hÀr hemma och i andra lÀnder. Pandemin förde med sig nedstÀngningar, en inbromsad ekonomi vÀrlden över, dÀr mÄnga förlorade sina inkomstmöjligheter och mÄnga barn och unga drabbades av skolstÀngningar, att vÄld i hemmet ökade, att miljontals fler flickor riskerade att könsstympas. Höjda matpriser och ökad fattigdom har lett till de humanitÀra behoven ökade dramatiskt, konflikter eskalerade och mÄnga regioner drabbades av torka och översvÀmningar pÄ grund av klimatförÀndringarna med matbrist som följd. Det demokratiska utrymmet fortsatte att minska.

Varje Är redovisar bistÄndsmyndigheten Sida hur vi arbetat för att minska fattigdomen och förtryck i vÀrlden Àven om allt som Àr viktigt inte gÄr att mÀta i siffror.

HÀr Àr nÄgra av de mÄnga viktiga insatser som du som skattebetalare bidragit till via skattsedeln under 2021.

‱ 6,3 miljoner mĂ€nniskor fick tillgĂ„ng till vatten genom solcellsdrivna pumpar genom uppförandet av 1 488 solenergidrivna vattenpumpar i 41 lĂ€nder.

‱ Ett första vaccin mot malaria godkĂ€ndes av WHO tack vare Sida-stöd till partnerskap för kliniska prövningar.

‱ 880 mĂ€nniskorĂ€ttsförsvarare och journalister sattes i sĂ€kerhet i Afghanistan, och 500 afghanska journalister och mediearbetare kunde sĂ€ttas i sĂ€kerhet i landet.

‱12 000 etiopiska flickor som utsatts för könsstympning fick vĂ„rd.

‱ 40 000 kvinnor i Guatemala, de flesta urfolkskvinnor, kan nu försörja sig pĂ„ lokala marknader. 

‱ I Tanzania installerades 13 200 skoltoaletter och 5 000 stationer för handtvĂ€tt. 1 100 grundskolor som saknat en tillförlitlig vattenkĂ€lla har fĂ„tt miljöanpassade tankar för lagring av regnvatten och 423 av skolorna har fĂ„tt nya brunnar.

‱ NĂ€tverk med 15  000 mĂ€nniskorĂ€ttsförsvarare fick skydd, bĂ„de off-line och online.

‱ I Turkiet nĂ„ddes 30 miljoner mĂ€nniskor av en kampanj mot vĂ„ld mot kvinnor pĂ„ nĂ€tet. 50 influerare och offentliga personer stĂ€llde sig bakom, inklusive de mest populĂ€ra fotbollslagen.

‱ I Somalia har 64 högriskomrĂ„den med 80 000 invĂ„nare har fĂ„tt infrastruktur som förebygger översvĂ€mning.

‱ 91 300 mĂ€nniskor i 80 lokalsamhĂ€llen i Sydsudan kunde föra dialog om konflikter om land, vatten, marknader och handelsvĂ€gar, vilket ökade den upplevda tryggheten och sĂ€kerheten.

Nu Ă€r vi inne i ett nytt Ă„r, dĂ€r mĂ„nga tidigare utmaningar finns kvar, men dĂ€r ocksĂ„ nya tillkommit – inte minst i samband med kriget i Ukraina. Det svenska bistĂ„ndsarbetet fortsĂ€tter, och dĂ€r bidrar alla som betalar skatt i Sverige till att skapa en hĂ„llbar utveckling i vĂ€rlden.