Vi vill också tycka till om Bökensved

Västerviks kommun ämnar genomföra en omvandling av Bökensveds idrottsplats till en besöksanläggning för idrott, kultur och skola samt komplettera med bostäder och kontor.

Bygget på Bökensved är redan i full gång, men skribenten saknar möjligheten för invånarna att - i demokratisk anda - få ett ord med i laget.

Bygget på Bökensved är redan i full gång, men skribenten saknar möjligheten för invånarna att - i demokratisk anda - få ett ord med i laget.

Foto: Montage

Debatt2022-03-03 06:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en storartad vision. Detaljplanen är upprättad av Sweco AB tillsammans med arkitekter och miljöexperter. Plan- och genomförandebeskrivningen omfattar 64 sidor vilken sänts ut till de boende som blir berörda av denna gigantiska förändring av Bökensved från småskalig idrottsplats till "...en stärkt målpunkt i staden” som är attraktiv för alla målgrupper och bidrar till mer liv och rörelse och social samvaro. Under större delen av dygnet, på vardagar och helger, ska vi kunna vistas i en utemiljö som bidrar till spontana aktiviteter.  

Det är en djärv och väl underbyggd plan. Man blir vid första genomläsningen riktigt upprymd! Kommuner ska ha visioner. Politiker ska blicka framåt. Det är bra!

Men – som en helt vanlig enkel medborgare boende i staden och granne med visionen har man ju sina funderingar. Vad kommer det att kosta? Hur ska projektet finansieras? Skola, vård och omsorg, kommunens kärnåtaganden, får inte åsidosättas när man går igång på en lysande ide som verkligen gynnar framförallt idrottsstaden Västervik. (Kulturen får inte så stor plats i den här visionen...)

Vad man önskar är att kommunen ser till att kommunicera detta projekt med alla kommuninvånare. En tredimensionell utställning, på biblioteket till exempel, dit vi kan gå och se hur projektet kommer att se ut i verkligheten, hur det ska finansieras och hur lång tid Bökensved ska vara en byggarbetsplats, så att vi själva kan få komma med kommentarer. För oss som är grannar med projektet kan det bli tydligare hur de byggnader som uppförs kommer att förändra genomsiktlighet och ljusinsläpp i våra hus. De nya byggnadernas höjd, bostäder, kontor och anläggningar för idrott, ska variera mellan 5 och 25 meter i nockhöjd.

Jag vill med dessa funderingar, med all respekt för kommunstyrelsens förvaltning och enheten för samhällsbyggnad, påminna om att vi som bor i kommunen också vill ha ett ord med i laget. Det är så demokrati fungerar.