I våra politiska riktlinjer inför höstens budgetarbete identifierar vi tre utmaningar som landstinget måste lösa för att fixa sjukvården i framtiden.
• Ökande vårdbehov. Fler äldre med komplexa sjukdomstillstånd ökar trycket på sjukvården i länet. Dess olika delar måste bli bättre på att samverka, förebygga sjukdomar och utnyttja resurser effektivt. Mer vård behöver flyttas från sjukhusen till hälsocentralerna och hemsjukvården. Genom bättre folkhälsa och tidigare upptäckt av sjukdomar minskar behovet av dyrare sjukhusvård.
• Bemanning. Det är en kris när det har gått så långt att landstinget stänger vårdplatser permanent för att det saknas personal. Majoriteten har gjort för lite för att göra landstinget mer attraktiv som arbetsgivare.
• Digital omställning. Rätt använd och med ett systematiskt arbetssätt kan digitaliseringen minska vårdköer och frigöra resurser som kan användas där de behövs bättre i vården.
Vi föreslår åtgärder och pekar ut en färdriktning. De rödgrönas riktlinjer har beskrivits som en lång önskelista som blandar stort och smått, utan prioriteringar och färdplan. Vi håller med. För att fixa utmaningarna behöver landstinget får rätsida på ekonomin som har försämrats i flera år.
Majoriteten nämner inget om hur det ska gå till, men smygstänger svårbemannade vårdplatser för att spara pengar. De kritiseras dessutom i en kommande rapport av revisorerna för att deras budget har låg trovärdighet och inte fungerar som styrinstrument.
Vi vill se en strategi där politiken tar ansvar och kräver att verksamheterna tar fram förslag till kostnadsbesparande åtgärder som kan genomföras utan att tillgängligheten till vård försämras. Våra viktigaste förslag:
1. En sammanhållen palliativ vårdenhet på Västerviks sjukhus.
2. Skapa en sammanhållen och nära hälso- och sjukvård som utnyttjar resurserna så effektivt som möjligt.
3. Flytta resurser och vård från sjukhusen till primärvården samt sätta ett tydligt och långsiktigt mål för detta.
4. En total översyn av grundbemanningen inom sjukvården utifrån att vården ska vara jämlik i hela länet.
5. Trohetsbonus för att belöna trotjänare med erfarenhet.
6. Höja tempot i utvecklingen och kraven på landstingets journalsystem.
7. En plan med tydligt siffersatta mål för vårdens tillgänglighet digitalt och patienternas digitala möjligheter.
8. En strategi för budgetar i balans i förvaltningarna, för att skapa arbetsro och långsiktighet.
9. På sikt minska antalet patienter per läkare i primärvården avsevärt.
10. Ta fram mål för hur skillnaden i livslängd mellan människor med psykisk ohälsa och dem med psykiskt välbefinnande ska minska.
11. Göra det lättare att få akut sjukvård på rätt nivå.
12. Förstärka det förebyggande arbetet med hälsokontroller 40-50-60 år.