Vi står upp för de lokala matproducenterna

Svar på debattartikeln "Avskaffa målet om mindre närproducerat kött" den 27 november.

Det är inte sant att det finns ett mål om att minska andelen närproducerat kött i verksamheten, säger skribenterna.

Det är inte sant att det finns ett mål om att minska andelen närproducerat kött i verksamheten, säger skribenterna.

Foto: Johan Bävman/TT

Debatt2019-12-04 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaternas ena regionråd ondgör sig över att det finns ett mål i Region Kalmar län om att minska andelen närproducerat kött i den egna verksamheten. Detta var den enda fråga partiet lyckades få någon som helst spinn på i budgetdebatten under regionfullmäktige i Kalmar för en vecka sedan. Det finns dock två problem med det som Pär-Gustav Johansson skriver. 

Det finns inget sådant mål formulerat. I en skrivning i klimatstrategin för dåvarande landstinget, som klubbades för drygt två år sedan, står det att man kan minska koldioxidutsläppen genom att minska andelen kött i maten som serveras. Inget om närproducerat. Den formuleringen röstade Centerpartiet emot.

Det är inte en fråga för budgetdebatten.

När klimatstrategin togs av landstingsfullmäktige var Centerpartiet den starkaste motståndaren till ovan nämnda formulering. Den är vi villiga att se över och det beskedet har faktiskt även Pär-Gustav Johansson fått, flera gånger nu.

Han vet, förstås, att Centerpartiet alltid står upp för de lokala matproducenterna. Vi ser till att kräva lokalproducerad eller svensk köttråvara på de kurser och konferenser som regionen anordnar. Vi jobbar på med Matens hus, ett koncept för att lyfta fram regionens matproducenter, vi arbetar aktivt för att uppmärksamma frågor som berör livsmedelstillverkare i Kalmar län.

Det är bra att Moderaterna också vill ha en levande landsbygd och vi välkomnar dem, så klart, in på den planhalvan. Vi beklagar också att inte något av deras faktiska budgetförslag uppmärksammats i samma utsträckning som denna dimridå.