Vi stĂ„r redo att bidra – i kris som i vardag

För oss Àr det sjÀlvklart att Sverige ska ge stöd till dem som flyr frÄn kriget i Ukraina.

Ideella organisationer kan fungera som ett bra komplement till de offentliga insatserna i samband med kriser, skriber debattörerna och uppmanar kommunerna i Kalmar lÀn att utnyttja dessa resurser i arbetet med att hjÀlpa flyktingar frÄn Ukraina.

Ideella organisationer kan fungera som ett bra komplement till de offentliga insatserna i samband med kriser, skriber debattörerna och uppmanar kommunerna i Kalmar lÀn att utnyttja dessa resurser i arbetet med att hjÀlpa flyktingar frÄn Ukraina.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2022-03-15 05:41
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den kapacitet att bidra i flyktingmottagande som finns hos oss och inom mĂ„nga andra ideella organisationer uppmĂ€rksammas alltför sĂ€llan och anvĂ€nds inte fullt ut av mĂ„nga kommuner. Vi uppmanar dĂ€rför kommunerna i Kalmar lĂ€n att kroka arm med oss i det arbetet. 

Vi vill pĂ„minna om den stora kapacitet som vi och andra ideella organisationer har och de insatser vi bidrar med. Framför allt Ă€r det tre faktorer som gör att vi kan fungera som ett viktigt komplement till de offentliga insatserna pĂ„ kort och lĂ„ng sikt i samband med kriser.  

Vi finns pĂ„ plats hĂ€r i Kalmar lĂ€n – med verksamhet i lĂ€nets alla kommuner, varav i sju av dessa sĂ„ har vi Ă€ven kontor. Att vi verkar lokalt lĂ€gger en grund för lĂ„ngsiktighet, nĂ€r det handlar om att ta emot mĂ€nniskor frĂ„n andra lĂ€nder sĂ„vĂ€l som vĂ„rt löpande bildningsuppdrag. SĂ„ ser det ut pĂ„ Studieförbundet Vuxenskolan över hela landet. Vi har över 200 kontor och studielokaler runt om i landet. Under flyktingkrisen 2015 öppnade vi vĂ„ra lokaler och ordnade alltifrĂ„n klĂ€dinsamlingar till aktiviteter riktade till asylsökande.  

Vi kan snabbt stĂ€lla om vĂ„r verksamhet. Tillsammans med engagerade medarbetare som snabbt kan byta arbetsuppgifter, och framför allt alla de ideellt aktiva cirkelledare i lĂ€net som tillsammans kan bidra. Vi kan till exempel ta rollen som samordnare av insatser dĂ€r mĂ„nga av vĂ„ra samarbetsföreningar kan bidra utifrĂ„n sitt perspektiv. Detta Ă€r inte begrĂ€nsat till flyktingmottagande, vi har exempelvis ocksĂ„ hjĂ€lpt till nĂ€r det handlat om att bekĂ€mpa skogsbrĂ€nder.  

Vi har en bred verksamhet. Att vi inte bara finns i mĂ€nniskors vardag hĂ€r i Kalmar lĂ€n, utan att vĂ„r verksamhet ocksĂ„ bygger pĂ„ det som efterfrĂ„gas gör att vi har en stor bredd i vĂ„ra aktiviteter. I studiecirklar fĂ„r du öva pĂ„ kĂ€llkritik och vi öppnar upp för möten mellan mĂ€nniskor, dĂ€r vi kan dela vĂ„r oro och kan skapa bĂ€ttre kontakter med mĂ€nniskor som inte alltid har stort förtroende för myndigheter. Denna roll, och att vi har verktygen för att föra dialog med mĂ€nniskor, har gjort att vi kunnat bidra i insatser som att ta fram regionala kompetensplaner, utveckla turism och bidra till den liberala demokratin.  

MSB har tidigare kritiserat kommunerna för att de inte Àr tillrÀckligt flexibla nÀr det kommer till att hantera kriser. VÄr uppmaning till Kalmar lÀns kommuner Àr att stÀrka samarbetet med oss. Vi kan stÄ för de snabba insatser som en offentlig aktör har svÄrt att skapa. Med lÀrdomarna frÄn flyktingkrisen 2015 i ryggen kan vi tillsammans hjÀlpas Ät att ge ukrainare pÄ flykt en trygg fristad och vÀlfungerande stöd.