Vi står på den vanliga arbetarens sida

De partier som påstår sig företräda Sveriges arbetare sysslar med något helt annat. Trist att behöva säga, men så är det.

Socialistisk skattepolitik betyder mer pengar i plånboken för vanligt folk, skriver debattörerna.

Socialistisk skattepolitik betyder mer pengar i plånboken för vanligt folk, skriver debattörerna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-07-20 05:35
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna har med stöd av Vänsterpartiet styrt vårt land de senaste åtta åren. Vad har det inneburit för Sveriges arbetare? Jo uppluckrat anställningsskydd, inskränkt strejkrätt, fortsatta vinstuttag ur välfärden, fortsatt okontrollerad arbetskraftsinvandring, fortsatt flyktinginvandring i en omfattning som vida har överstigit vår förmåga till mottagande, fortsatt massarbetslöshet.

Listan är inte vacker och kan göras lång. Vi ska inte trötta ut er med någon fullständig redogörelse. Istället vänder vi blicken mot ett område som sätter Socialdemokraternas och Vänsterpartiets fiasko i blixtbelysning: skatterna.

Efter snart åtta år vid makten har S och dess stödparti V inget annat att visa upp än ett skevt och arbetarfientligt skattesystem. Man har sänkt skatten för dem med toppinkomster. Den så kallade värnskatten, som togs ut på inkomster över cirka 55 000 kronor per månad, slopades vid utgången av 2019. RUT-avdraget har utvidgats till fler tjänster och har också höjts till 75 000 kronor per år.

Vad säger ni sossar och vänsterpartister, är det arbetarpolitik? Vi kallar det vid dess rätta namn, klassisk borgerlig politik för de burgna, som lika gärna kunnat komma från Reinfeldt eller Bildt.

Nej, Sveriges arbetare får inga skattesänkningar av dessa så kallade arbetarpartier. De får skattehöjningar. När staten sviker sitt ekonomiska ansvar för flyktingmottagande, arbetsmarknadspolitik och välfärd tvingas kommunerna sakta men säkert höja skatten. I genomsnitt betalar man nu 32 kronor och 24 öre per intjänad hundralapp i kommunalskatt. Det har stigit med fem öre sedan 2019. Det kan låta lite, men vi vet att marginalerna är små i många arbetarhem.

Än mer brutala skattehöjningar möter förstås arbetaren vid bensinpumpen och i eluttaget. Över hälften av vad man betalar vid pumpen är skatt. S och V har under perioden 2014–2021 höjt bränsleskatten från 5,36 kronor per liter till 6,74 kronor. Energiskatten, som syns tydligt på elräkningen, har under de så kallade arbetarpartiernas tid vid makten höjts från drygt 35 öre per kilowattimme till 45 öre.
Vilket fiasko.

Nu är det dags för socialistisk skattepolitik. Och socialistisk skattepolitik, det stavas mer pengar i plånboken för vanligt folk, och mindre i plånboken för toppskikten att lägga på privatflygplan, paradvåningar och annan lyxkonsumtion utan samhällsnytta. 

Den politiken har vi i Socialisterna – Välfärdspartiet i vårt valmanifest.

Vi tänker skapa ekonomiska förutsättningar för kommunerna att sänka kommunalskatten. Ingen ska behöva betala mer än 25 kronor per intjänad hundralapp i kommunalskatt. Vi tänker chocksänka bränsleskatten. Ingen ska behöva betala mer än 15 kronor litern vid pumpen. Vi tänker återreglera elmarknaden. Ingen ska behöva betala mer än 40 öre per kilowattimme för el, det vill säga mindre totalt än enbart skatten kostar idag.

För eliten blir det inte lika trivsamt. Vi tänker ta ut 100 procent i skatt på inkomster som överstiger 400 000 kr per månad. En högre ersättning än så är helt enkelt inte någon rimlig ersättning för något arbete. Vi tänker ta ut en förmögenhetsskatt om tio procent årligen på de största förmögenheterna. Vi tänker höja skatten på näringslivets vinster från dagens 20,6 procent till 50 procent.

Ni ser rätt så tydligt på vilken sida vi står. Vi står på den vanliga arbetande människans sida. Vi tänker fylla det tomrum som S och V har lämnat efter sig.