På senaste fullmäktige yrkade M, KD och SD återremiss av lagt beslut att bygga en förskola i kvarteret Homman. Den nya förskolan är efterlängtad!
Förskolan har i många år haft problem med lokaler på staden norr. Flera förskolor har fått lämna sina lokaler av olika skäl. Platstillgången har självklart blivit prekär. När den mögeldrabbade förskolan Arabia fått helt nya lokaler blev läget bättre men långtifrån tillräcklig. Förvaltningen har med nämndens godkännande hittat ett spektra med tillfälliga lösningar. Barn- och utbildningsnämnden (BUN) gav i maj 2017 i uppdrag till berörda förvaltningar att ta fram en långsiktig lösning för att möta det ökade antalet förskoleplatser i Västerviks centralort.
Detta utmynnade i ett förslag att bygga en förskola vid Laxentomten för 150–160 platser för att dels täcka de lokaler som avvecklats samt ytterligare 25 platser.
BUN godkände enhälligt redovisningen och gav förvaltningen i uppdrag, mars 2018, att fortsätta en projektering enligt förslaget. Observera att uppdraget gavs av en enhällig nämnd.
Projekteringen har tyvärr tagit lång tid. Under denna tid har en omfattande utredning skett av kommunens förskolor och skolor vad gäller framtida utbyggnadsbehov och lokalkvalitet. Ett av underlagen är en beräkning hur många barn/elever som finns och förväntas finnas inom varje skolområde.
Projekteringsarbetet har kontinuerligt redovisats/informerats till nämnden.
Vid sammanträdet den 17 december var allt färdigt för beslut. BUN var redo att föreslå kommunfullmäktige beställa en förskola enligt framtagen programhandling.
Vid detta sammanträde yrkar så Moderaterna på återremiss. KD och SD yrkade bifall till M.
Sedermera har det framkommit att externa aktörer visat intresse att bygga förskolan och på annat ställe.
Vid nyetableringar av förskolor och skolor är det så långt vi kan minnas nämnden som bestämmer vad som ska byggas, var det ska byggas samt hur (med vilken kvalitet.)
När Vad-Var-Hur fastställts och kommunfullmäktige beslutat får Tjustfastigheter i uppdrag att ta in anbud från intresserade utförare. Oftast är det ett större byggföretag som agerar totalentreprenör som i sin tur anlitar mestadels små lokala företag. Så skulle det alltså varit men nu står det stilla i en månad, troligen flera.
Samtidigt är förskoleverksamheten satt under press. Det saknades nästan 60 platser runt årsskiftet. Det pressade läget har delvis lösts på olika tillfälliga sätt. Bland annat har föräldrar förlängt sin föräldraledighet. Men tyvärr har också överinskrivningar ökat. För närvarande är 20 barn inskrivna utöver fastställt antal platser.
Det är obegripligt för oss representerande den politiska majoriteten i barn- och utbildningsnämnden, att partier, som alla under valrörelsen på gator och torg unisont sagt sig vilja satsa på ”vård-skola och omsorg", agerar så.
Någon kan tycka, "en månad – vad gör det?".
Kanske de föräldrar som oplanerat tvingats förlänga sin föräldraledighet kan ha synpunkter. Kanske också att föräldrar till barn som inskolas i tillfälliga grupper kan ha synpunkter eller barn, personal och föräldrar på de avdelningar som har överinskrivningar. Kanske också de arbetsgivare som förväntat sina föräldralediga tillbaka.
Beslut om att bygga borde ha fattats senast veckorna 7–9 för att följa planen. Det är verkligen inte läge att dröja en månad eller fler med beslutet.
Som skolpolitiker beklagar vi och skäms över de som förhalar samt förstår att väljarna undrar vad som sker? Eller rättare sagt inte sker.
Per Sverud, Miljöpartiet
Marcus Fridlund, Socialdemokraterna
Annette Torstensson, Centerpartiet