Vi ska möta pandemin som ett starkt samhälle

Det har sagts tidigare av bland annat statsminister Stefan Löfven men budskapet tål att upprepas: den allmänna smittspridningen av covid-19 är ett hot mot liv, hälsa och arbete.

Regionen har kraftsamlat för att möta pandemin, skriver debattörerna.

Regionen har kraftsamlat för att möta pandemin, skriver debattörerna.

Foto: Arkiv

Debatt2020-04-29 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi måste vara beredda på att fler kommer att insjukna, avlida och att pandemin kan bli långvarig. Det enda sättet att klara av denna prövning är att vi möter krisen som ett starkt och enat samhälle, där alla tar ansvar för sig själv, för varandra och för vårt land. Vi måste betrakta myndigheternas råd och rekommendationer som regler som ska följas av alla. Det handlar inte om smarta tips som kan tas med en klackspark.

Sedan utbrottet har samhällets insatser inriktats på att bromsa takten i smittspridningen. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har exempelvis infört inreseförbud, besöksförbud på äldreboenden och förbud mot sammankomster med fler än 50 personer. Det är helt avgörande att undvika ett förlopp med stora ökningar av sjukdomsfall som riskerar att överbelasta sjukvården. 

I Region Kalmar län har vi aktiverat krisledningsnämnden, arbetat förberedande för att stärka samhällets motståndskraft tillsammans med länets kommuner och övriga myndigheter. Politiskt har en borgfred slutits för att skapa en samverkan för invånarnas och medarbetarnas bästa. Våra medarbetare har byggt ut antalet vårdplatser, säkerställt smittspårning, arbetat för att säkra tillgången till skyddsutrustning, sett över bemanning och rekrytering, infört besöksförbud på vårdavdelningar, tagit fram fordon för sjukresor bland mycket annat.

Regionen har också tagit fram ett stödpaket till länets näringsliv. Inte minst besöksnäringen drabbas nu hårt av corona. Totalt finns 30 miljoner kronor tillgängliga för projekt- och företagsstöd som kan nyttjas för insatser med koppling till covid-19. En annan bransch som påverkas allvarligt är kulturlivet. Regionen stöttar kulturen, de kreativa näringarna och de nationella stödinsatserna som finns.

I kommunerna har personalplanering och krishantering blivit vardag i verksamheten. I Västerviks kommun har flera viktiga insatser för näringslivet införts. Take away-lunch till gymnasieelever såväl som stöd för att handla och göra ärenden åt riskgrupper är två goda exempel. Dessutom pågår viktigt arbete med att skapa en vikariebank för att snabbt stötta upp vården och omsorgen i kommunen.  

Kompetensutveckling och utbildning är ett sätt för anställda i företag som inte har full sysselsättning just nu att rusta inför tillvaron efter corona. I kommunen arbetar vi även aktivt med att få ut viktig information. 

Samtidigt som det görs en del insatser på flera olika nivåer så är vi övertygade om att det kommer behövas fler insatser framöver för att möta de problem och utmaningar som pandemin skapar.

Vi upplever att samhället på alla nivåer gör sitt absolut yttersta. Sverige som land visar sig som bäst och starkast när det verkligen gäller och alla de som arbetar i sjukvården och inom äldreomsorgen förtjänar vår yttersta respekt och vårt stöd för det fantastiska arbete man gör i denna extraordinära situation.

Tillsammans ska vi se till att ta oss igenom det här allvarliga läget. Det kommer att bli tufft men genom solidaritet i praktiken ställer upp för varandra – tillsammans är vi starka!