Vi ska inte offra livet för jobbet

Nu närmar sig semester och en efterlängtad ledighet. Tid för avkoppling, bortkoppling och en möjlighet att ta dagen som den kommer. Eller? Är det verkligen så det kommer se ut för dig i sommar?

"Den ständiga tillgängligheten till jobbet genom våra mobiler och datorer inkräktar på tid som är till för din återhämtning", skriver debattörerna.

"Den ständiga tillgängligheten till jobbet genom våra mobiler och datorer inkräktar på tid som är till för din återhämtning", skriver debattörerna.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2023-06-17 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tyvärr är det många av oss som kommer få semestern störd av Teams-chattar och jobbmejl. Samtal om brådskande saker som snabbt måste fixas, "det tar bara en liten stund". Detta är en trend på arbetsmarknaden som pågått en längre tid och som oroar oss starkt. Vi är ständigt tillgängliga för jobb. Dygnets alla timmar.

Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket så dör cirka 3 000 personer varje år i förtid av sjukdomar eller skador orsakade av ohälsosamma arbetsmiljöer. Bara av jobbstress dör drygt 700 personer varje år och fler riskerar att dö av detta i framtiden. Ny forskning tyder också på att vart 20:e fall av självmord har samband med arbetsrelaterad mobbning. Din arbetsmiljö är med andra ord livsviktig. Din återhämtning och möjlighet att koppla bort från jobbet likaså.

Det som är bra med det nya arbetslivet är just hur flexibelt det är. Många av oss har i stor utsträckning faktiskt möjlighet att välja när och var vi gör vårt jobb. För många är det en välsignelse. Ett sätt att få ihop livspusslet. För andra blir det en förbannelse eftersom jobbet pockar på, dygnets alla timmar, årets alla dagar. Kanske hemma i sängen innan du lägger dig, eller på stranden när du egentligen tänkte bada med barnen. Så kan vi inte ha det. Vi ska inte behöva offra våra liv för jobbet.

Behovet av en tillgänglighetspolicy på företagen har nog aldrig varit så angeläget som i dag. Den ständiga tillgängligheten till jobbet genom våra mobiler och datorer inkräktar på tid som är till för din återhämtning. Din återhämtning får aldrig ske på arbetsgivarens villkor. Syftet med semestern är just att du ska vara ledig för att kunna vila och återhämta dig. Din arbetsgivare är faktiskt skyldig att se till att du är helt ledig från arbetet under din semester. 

Arbetsgivaren ska enligt lag organisera arbetet så att du har minst fyra veckors sammanhängande semesterledighet under sommarmånaderna, om inte annat branschavtal gäller. Du behöver inte vara tillgänglig för arbetsgivaren utan har rätt att vara helt ledig under semestern. Du har ingen skyldighet att vara anträffbar på mobil eller mejl under semestern. Du ska inte heller ha beredskap eller jour under semestern.

Balansen mellan din jobbtid och fritid är som sagt oerhört viktig. Allt för många faller offer för sjukdom kopplat till jobbstress idag, mycket på grund av otydliga ramar på arbetsplatsen och helt orimliga krav på tillgänglighet. Med en tillgänglighetspolicy kan ramar skapas där alla på arbetsplatsen vet vad som gäller och där olika behov kan tas i beaktning. Unionen uppmanar alla anställda att ta ett samtal med arbetsgivaren och få en tillgänglighetspolicy på plats. Vi hjälper er gärna att komma igång.

Så prioritera nu din egen tid under semestern. Din semester är livsviktig. Din semester är bara din. Njut av din välförtjänta ledighet och ha en riktigt skön sommar.

"Det tar bara en liten stund." Att semestern störs av jobbmejl och Teamschattar är en trend som pågått på arbetsmarknaden under en längre tid. Något som oroar författarna till debattartikeln.
"Det tar bara en liten stund." Att semestern störs av jobbmejl och Teamschattar är en trend som pågått på arbetsmarknaden under en längre tid. Något som oroar författarna till debattartikeln.