Vi har haft fyra år med en rekordregering

Regeringen som lett Sverige den senaste mandatperioden är en rekordregering, menar Gudrun Brunegård (KD).

"Aldrig har köerna till vård och behandling varit så långa – rent av längre än i andra EU-länder. Det är också stora skillnader i vilken vård man får beroende på var i landet man bor", skriver Gudrun Brunegård (KD) när hon ger den sittande regeringen betyg.

"Aldrig har köerna till vård och behandling varit så långa – rent av längre än i andra EU-länder. Det är också stora skillnader i vilken vård man får beroende på var i landet man bor", skriver Gudrun Brunegård (KD) när hon ger den sittande regeringen betyg.

Foto: Francisco Seco

Debatt2022-07-29 06:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När vi nu närmar oss valet är det hög tid att utvärdera vad regeringen har åstadkommit under de senaste fyra åren. De som har lett Sverige är Socialdemokraterna, med stöd från Centern, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänstern i olika tappningar. 

Vi kan konstatera att det är en rekordregering. Aldrig har köerna till vård och behandling varit så långa – rent av längre än i andra EU-länder. Det är också stora skillnader i vilken vård man får beroende på var i landet man bor. 

Elpriserna och bränslepriserna har slagit rekord på grund av missriktade politiska beslut av den rödgröna regeringen. Vanliga familjer på landsbygden har svårt att få lönen att räcka till jobbresor, uppvärmning av bostaden och att skjutsa barnen till deras aktiviteter.

Rekord slås även i antalet skjutningar och sprängningar, så till den grad att en tysk tidning för en tid sedan utropade Sverige till Europas farligaste land. Till det kommer polisbristen, som gör att många brott inte utreds utan avskrivs direkt. För dem som utsatts för brott följer en lång väntan på utredning och rättegång. Kö till fängelseplatserna gör att brottsoffer riskerar att möta förövaren, som kan fortsätta att begå nya brott i väntan på straff. 

Sverige både kan och förtjänar bättre! Det är dags att byta regering. Kristdemokraterna är redo att bryta den negativa utvecklingen. Vi har använt åren i opposition till att arbeta fram en lång rad förslag till hur vi ska få Sverige på fötter igen. 

Vi är redo att genomföra århundradets vårdreform och avskaffa regionernas sjukvårdsansvar. Istället ska staten ta ett större ansvar, för att förbättra jämlikheten och få ordning på vårdköerna. Vi vill garantera äldreboende för dem över 85 år som så önskar, för att bryta ensamhet och oro.

Vi är redo att stärka hjärtlandet, så att människor kan bo och leva utanför storstadsområdena och så att bönderna kan producera livsmedel av hög kvalitet utan att riskera att konkurreras ut av andra länder. 

Vi är redo att stärka hela rättskedjan, med fler och bättre betalda poliser, som kan utreda fler brott. Vi vill inrätta fler domstolar och bygga ut kriminalvården, så att brottslingarna blir inlåsta och brottsoffren inte ska behöva råka på sin förövare på fri fot innan brottet är sonat.

Sverige behöver en ny regering, med ett starkt kristdemokratiskt inflytande, med människovärdet och goda värderingar som grund.