Vi får 120 miljoner mindre till sjukvård – är det rimligt?

Hur motiverar Malin Sjölander (M), Jimmy Loord (KD) och Martin Kirchberg (SD) 120 miljoner kronor mindre till sjukvården i Region Kalmar län?

Region Kalmar kommer få 120 miljoner mindre till sjuvård än i tidigare budget.

Region Kalmar kommer få 120 miljoner mindre till sjuvård än i tidigare budget.

Foto: Marie Kerrolf

Debatt2024-09-30 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidöregeringen, M, KD, L och SD, presenterade nyligen sin statsbudget. Nära hälften av denna budget, 27 av 60 miljoner i reformutrymmet, går till skattesänkningar, främst för höginkomsttagare. Något regeringen själv medger. Samtidigt tvingas regioner som vårt grannlän Östergötland säga upp 235 personer, varav ett 70-tal är undersköterskor. För vår region innebär Tidöbudgeten en minskning på 120 miljoner kronor till vården jämfört med föregående år. Skattesänkningar för höginkomsttagarna vägde tyngre än sjukvården. Tycker Tidös lokala regionpolitiker Malin Sjölander (M), Jimmy Loord (KD) och Martin Kirchberg (SD) att detta är en rimlig prioritering? 

Det tycker i vart fall inte de allra flesta väljarna, oavsett partisympatier. En opinionsundersökning från DN/Ipsos talade nyligen sitt tydliga språk. När invånare i hela landet fick fördela miljarderna i regeringens budget gick överlägset mest till vård och omsorg. Invånarna i Kalmar län förtjänar svar från budgetpartiernas företrädare i M, KD och SD, namngivna ovan, om varför de inte delar den sjukvårdsprioritering de allra flesta invånare vill se. Istället går viktiga resurser till saker som regeringens egna utredare fullständigt dömt ut. Ett exempel på detta är 2,5 miljarder för ”återvandringsbidraget” för att två till tre personer per år och kommun ska utvandra. 

Regeringens egen utredare pekar på att återvandringsbidraget kommer innebära att människor känner sig oönskade i Sverige, och därmed integrerar sämre i Sverige. Vi i SCV-regionmajoriteten anser att regeringen bör främja integrationen, alltså hjälpa nyanlända in i samhället, istället för att skada den. Bortsett det är återvandringsbidraget ett rejält dumsnålt agerande av regeringen då en försämrad integration kan leda till färre som arbetar, färre som gör rätt för sig, och då kommer samhällskostnaderna bli dyrare.

I område efter område misslyckas M, KD och SD:s riksbudget med att leverera det som invånare i Kalmar län behöver. Istället för att satsa på sjukvården i Region Kalmar län sänker de skatten för höginkomsttagare. Istället för att investera i våra tågbanor, vägar och kollektivtrafik inför M, KD och SD ett redan utdömt återvandringsbidrag. Istället för att satsa på länets företagare och deras förutsättningar satsar Tidöpartierna på att gynna de allra bäst ställda i landet. Det måste moderaten Malin Sjölander, kristdemokraten Jimmy Loord och sverigedemokraten Martin Kirchberg som regionpolitiker förklara för Kalmar läns invånare. 

I vårt län finns en stabil SCV-majoritet som har ordning på sina prioriteringar. Region Kalmar län har förutsättningar att klara av de ekonomiska utmaningarna som samtliga av landets regioner kämpar med. Regionen har högst andel invånare i landet som anser sig ha tillgång till den vård de behöver, är högst rankat inom akut-, specialist- och primärvården, våra invånare har bland det högsta förtroendet för hälso- och sjukvården i landet och har en kostnadseffektiv vård. 

Vi i SCV-majoriteten kommer fortsätta att investera i våra tre sjukhus och våra hälsocentraler i alla länets kommuner. Därutöver ska vi bland annat skapa förutsättningar för regionens medarbetare att minska hyrbemanningen, korta väntetider till 1177 på telefon och stärka tillgängligheten till vård ytterligare. Detta gör vi trots M, KD, L och SD:s riksbudget som alltså ger Region Kalmar län 120 miljoner kronor mindre till sjukvård jämfört med föregående år.

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande

Karin Helmersson (C), regionstyrelsen vice ordförande

Lena Granath (V), regionråd