Vi borde göra vågen för skolan

Den svenska skolan, både på riks och lokalnivå ska självklart granskas utifrån de högt ställda målen i läroplaner, timplaner samt lokalt beslutade uppnåendemål.

Debatt2019-10-30 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utifrån dessa utvärderingar finns både ris och ros. Varje föräldrar, vårdnadshavare gör ju också sin berättigade utvärdering utifrån sitt barn eller ungdoms vistelse där.

Detta ska självklart inte ifrågasättas men man kan ha funderingar på hur prestationerna uppmärksammas.

Skolan är en betydande verksamhet inom kommunkoncernen. Skolan, från förskolan till och med gymnasium komvux, omspänner nästan hälften av kommunens budget.

Elever och personal utför trots ansträngda resurser ett fantastiskt jobb. Många gånger så ansträngt att den psykosociala arbetsmiljön blir lidande.

Den i praktiken anvisade resursen, på klassrumsnivå, har inte blivit större. Skolan utsätts för ökade, inte påverkbara, kostnadsökningar i form av stigande kostnader såsom livsmedel, läromaterial etc.

Skolans elever, personal och föräldrar borde liksom andra som gjort något bra få positiv respons och beröm för det dagliga arbetet.

Känslan av tillfredställelse, en viktig faktor för att må bra och prestera, beror ju precis som alla andra av omgivningens uppmärksamhet.

Nyligen presenterade Skolverket hur det gått på riks- och lokalnivå. Det handlar om måluppfyllelse i form av betyg i grundskolan.

Västerviks skola borde få beröm för att resultatet har ökat för samtliga grupper!

Följande siffror redovisar poäng i form av meritvärde beskrivande det samlade betygsvärdet:

✔ Pojkar har ökat från 202,9 poäng till 229,6 poäng.

✔ Flickor har ökat från 234,7 till 245,8 p.

✔ Nyanlända har ökat från 127,5 till 186,2 p.

✔ Elever med svensk bakgrund har ökat från 225,1 till 242,2 p.

✔ Elever med utländsk bakgrund, födda utomlands, har ökat från 170 till 212,5 p.

Skillnaden mellan pojkar och flickor har genom tiden minskat markant. 2015 var den 45 procent,  2019 är den 17 procent.

Dessa världen är relativt till andra kommuner väldigt bra. Jag kan konstatera att Västervik är bäst i klassen bland kommunerna i vårt län.

Hur uppmärksammar vi då detta? Media som är en viktig faktor i detta är förvånansvärt tyst. Västerviks-Tidningen hade på en undanskymd plats, fem meningar på sidan 10.

Jag tycker att Västerviks grundskolor borde berömmas mer! Vill föreslå att vi gemensamt gör ”vågen” för elever, personal och föräldrar.

Det behöver dom och det är dom värda!