Vems ärenden går länsstyrelsen i lodjursfrågan?

Det finns idag cirka 50 stycken lodjur i Kalmar län. Hur kan länsstyrelsen ta beslut om att tillåta dödande av tolv stycken lodjur? Vems ärenden går länsstyrelsen?

Debatt 16 december 2021 10:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi som undrar detta är 60+ och har inte någonsin sett en skymt av eller spår av ett lodjur trots att vi är mycket ute i naturen. Har hört en person berätta att hon såg siluetten av ett lodjur på håll på en höjd, vid sidan av väg 35 när hon åkte mellan Västervik och Linköping. Detta hände för kanske 40 år sedan. Om stammen minskas till 38 djur minimeras möjligheten för oss länsbor att någonsin få se detta ståtliga kattdjur.

Om tamdjur skadas av lodjur får ju djurägaren ersättning, så vad är problemet? Enligt de uppgifter vi har är det trots allt få tamdjursägare som drabbas.  

Kronobergs län pausar licensjakten, varför bestämmer länsstyrelsen i Kalmar län att öka den från åtta till tolv lodjur? Helt ologiskt. Vilka argument finns för att döda en femtedel av lodjursbeståndet i Kalmar län? Hur kan det vara logiskt att döda så stor del av detta fina fridlysta djur?

Tacksam för svar på alla frågor, gärna också i pressen inklusive Västerviks-Tidningen, eftersom vi tror att många, många länsinvånare har samma frågor.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Jakten är avslutad – tre lodjur fällda på kommungränsen • Experten: "Jag tror att det är en tillfällighet"

Jakten är avslutad – tre lodjur fällda på kommungränsen • Experten: "Jag tror att det är en tillfällighet"

Debatt: Dags att organisera ett lodjursuppror • Dåliga argument för utökad licensjakt

Dags att organisera ett lodjursuppror • Dåliga argument för utökad licensjakt