Vem tar ansvaret för vindkraften?

Det här öppna brevet är riktat till de styrande politikerna i Västerviks kommun samt vindkraftsbolaget som planerar att bygga vindkraft i Lervik.

Vem tar ansvar för de människor som riskerar att fara illa om vindkraftsplanerna i Lervik blir verklighet, undrar skribenten i ett öppet brev till kommunens politiker och vindkraftsbolaget.

Vem tar ansvar för de människor som riskerar att fara illa om vindkraftsplanerna i Lervik blir verklighet, undrar skribenten i ett öppet brev till kommunens politiker och vindkraftsbolaget.

Foto: Johan Nilsson / TT

Debatt2021-07-15 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är svårt att tro att något sådant här kan hända i vårt land, och i vår kommun. Ändå sker det hela tiden. Den lilla människan – så klart landsbygdsbo – står helt oskyddad i kampen mot vindkraftsbolag och okunniga kommunpolitiker. 

Jag ställer mig väldigt frågande till hur de styrande politikerna i Västerviks kommun kunnat tillstyrka tre olika vindkraftsbolag att bygga vindkraftsindustrier runt samhället Hjorted. Hjorted är en idyll. Ett samhälle i tillväxt. Många nya barnfamiljer har flyttat hit de senaste åren, och många som är födda och uppvuxna här bor kvar, eller har flyttat tillbaka, för att starta egna familjer. Hur lockande kommer det vara att bo i detta samhälle om det blir omringat av tre vindkraftsindustrier? Handen på hjärtat, kommunpolitiker i Västervik: hur många av er skulle vilja, och välja att, bo så?

Kommunen, liksom vindkraftsbolaget, menar att det inte finns någon forskning som visar på hälsorisker med att bo nära vindkraftverk. 

Det finns det visst.

Det finns studier från bland annat Institutet för hälsa i Finland och Johannes Gutenberg-universitetet i Tyskland, som påvisar ett samband mellan nära boende till vindkraftverk och hälsoproblem. Det handlar om sömnstörningar – och den som någon gång brottats med sömnsvårigheter och inte kunnat sova ordentligt långa tider vet att det är att likställa med tortyr. Andra hälsorisker som de finska och tyska forskarna och läkarna tar upp är problem med hjärtat, huvudvärk och stressymptom. Långvarig stress är en stor riskfaktor för bland annat hjärtinfarkt och diabetes, även om det sistnämnda tar några år att utveckla.

Enligt den finska studien behöver man komma minst 15 km från ett vindkraftverk för att inte skadas av infraljudet. De skriver också att om det finns vindkraftverk i flera riktningar så ökar risken för symptom. 

 

Så återigen, hur kan Västerviks kommun godkänna att ett samhälle omringas av vindkraftverk?! Vi måste även räkna in att Totebo, Ankarsrum och Blankaholm inte kommer ha en säkerhetsgräns på 15 km. 

Vindkraftsbolaget vill såklart inte höra talas om detta. De fortsätter att hävda att det inte finns några samband mellan vindkraft och hälsorisker. 

Ska vi inte göra rätt den här gången och verkligen låta långsiktig forskning klarlägga alla faror med buller, skuggning och inte minst infraljud från vindkraftsverk innan vi bygger stora industriområden?

Så nu undrar jag: vem tar ansvaret när – inte om – det visar sig att mängder av människor i och omkring Hjorted (och även andra delar av Västerviks kommun om utbyggnaden av vindkraft fortsätter) faktiskt kommer att fara illa? Är det vindkraftsbolaget som så fint talade om hur de ”tar ansvar från A till Ö”? Är det Västerviks kommun som klappar vindkraftsbolaget på ryggen?

Vem tar ansvaret för den generation av barn som kommer växa upp i skuggan av vindkraftsindustrierna? Det vill jag veta. 

Jag vill också veta hur de styrande politikerna i Västerviks kommun resonerar när de så skoningslöst säljer ut sin landsbygdsbefolkning på det här sättet. Det visar återigen på att det är skillnad på folk och folk. Boende på landsbygden ses inte som lika viktiga kommuninvånare som boende i staden. Jag kan inte tolka det på något annat sätt. Ni borde skämmas!