Vem har väckt upp Tomas Kronståhl?

Kommentar till nyhetsartikeln "Kronståhl (S) vill att regeringen räddar strömmingen" den 10 mars.

Att strömmingen i Östersjön är hotad borde inte vara någon nyhet för Tomas Kronståhl, tycker skribenten.

Att strömmingen i Östersjön är hotad borde inte vara någon nyhet för Tomas Kronståhl, tycker skribenten.

Foto: Michael Probst

Debatt2023-03-17 05:27
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte utan att man blir förvånad när man läser i VT att Tomas Kronståhl (S) har ställt en interpellation till regeringens landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) med frågan om regeringen ”ämnar vidta några åtgärder för att rädda strömmingen”.

Har Kronståhl helt plötsligt vaknat upp och begripit att Östersjöns silver, strömmingen, är akut utrotningshotad? Varför är det först nu som han inser att det småskaliga och kustnära fisket är ”hotat” som han också skriver? Eller att den stora utfiskningen av strömming är ett hot mot den biologiska mångfalden i Östersjön? Känner inte Tomas Kronståhl till att kvoterna för strömmingsfiske i Östersjön har höjts av EU:s fiskeministrar med 32 procent 2023 jämfört med 2022? Hela 70 822 ton ska fiskas upp, framför allt av det industriella fisket med stora och moderna fartyg. Merparten av deras fångster blir till djur eller fiskfoder och går inte till konsumtion åt människor.

Frågan Tomas Kronståhl (S) egentligen borde ställa sig är: ”Vad har mitt eget parti, (S), gjort för att rädda Östersjön?". Där ingår även frågorna om vad partiet gjort för att rädda fiskbeståndet och det kustnära fisket samt för att hindra nedsmutsningen och förgiftningen av världens mest känsliga innanhav, många frågor blir det att svara på Tomas Kronståhl! 

Debattens vågor har gått höga kring tillståndet i Östersjön de senaste årtiondena, både vad beträffar fisket och den marina miljön, men var har Tomas Kronståhl varit i den debatten? Så att nu plötsligt bara oroa sig för att strömmingen håller på att ta slut är milt sagt naivt av den socialdemokratiske riksdagsmannen Tomas Kronståhl när torsken redan är slut, och ålen har varit rödlistad sedan 2005, näst på tur står gäddan och abborren. Det har för första gången införts fiskeförbud för de båda arterna utefter ostkusten under en tremånadersperiod från och med mars bara för att deras lekperiod inte ska störas. Tyvärr är det fler arter som håller på att ta slut, på fiskevatten där man förr fick goda fångster av både sik och skrubba, (flundra), finns inte en enda fisk i dag.