Effektivare kamerabevakning för mer trygghet och brottsbekämpning

Från och med med maj nästa år kommer inte kommuner att behöva söka tillstånd för kamerabevakning.

Från och med med maj nästa år kommer inte kommuner att behöva söka tillstånd för kamerabevakning.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2024-12-11 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidigare i december presenterade Tidöpartierna ett nytt steg i arbetet för att bekämpa brottsligheten och stärka tryggheten i samhället. En lagrådsremiss har lagts fram med förslag som möjliggör utökad och mer flexibel användning av kamerabevakning. Detta underlättar för brottsbekämpande myndigheter, kommuner och regioner att använda kameror som ett effektivt verktyg i kampen mot kriminalitet. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 maj 2025.

Vi avskaffar tillståndskravet för kamerabevakning

Kommuner, regioner och statliga myndigheter ska inte längre behöva söka tillstånd för att sätta upp kameror på platser som allmänheten har tillträde till. Istället ska krav på en dokumenterad intresseavvägning och förteckning över pågående bevakning införas.

Vi utökar bevakningsmöjligheter för polisen

Kamerabevakning ska kunna genomföras på platser där det vid en framåtblickande bedömning finns risk för allvarlig brottslighet eller där platser är strategiskt viktiga för att motverka kriminalitet.

Automatisk registreringsnummerigenkänning (ANPR-teknik) ska kunna användas i hela landet. Material från ANPR ska kunna lagras i sex månader för att effektivisera brottsbekämpningen.

Vi möjliggör snabba insatser

Brottsbekämpande myndigheter ska kunna inleda kamerabevakning omedelbart vid särskilda risker utan krav på att först göra en intresseavvägning. Detta gäller särskilt användning av drönare och civila fordon.

Integritetsskydd

Även med förenklade regler finns integritetsskydd kvar, exempelvis genom krav på dokumentation och tillsyn av Integritetsskyddsmyndigheten.

Den föreslagna reformen innebär ett kraftfullt steg framåt i kampen mot brottsligheten. Genom att förenkla regelverket och förstärka möjligheterna till kamerabevakning skapar vi ett tryggare samhälle. Med fler kameror på strategiska platser kan brott förebyggas och utredningar effektiviseras. Detta bidrar också till att stärka rättsstaten och minska den otrygghet som kriminaliteten orsakar.

Johnny Svedin Riksdagsledamot SD

Mattias Bäckström Johansson Riksdagsledamot SD