Under en period har det på ledarplats i VT ofta påståtts att Västerviks Ishockey Klubb, VIK, inte är en ideell förening utan ett företag som drivs som ett aktiebolag. Samma påstående har under den senaste tiden även framförts från politikerhåll. I egenskap av ideellt arbetande före detta ordförande, styrelseledamot, tränare, lagledare och klubbchef i föreningen känner jag att det behövs ett förtydligande av vad Västerviks IK är.
Västerviks Ishockey Klubb består av en huvudförening som har medlemsnummer 13893 i Riksidrottsförbundet. Två sektioner där Hockeydelen bedriver just ishockeyverksamheten, medlemsnummer 13894 hos RF. Samt friidrottsdelen som arrangerar KarhuRun, medlemsnummer 13895 hos RF. Friidrottssektionen för att ge KarhuRun officiell status av Svenska Fridrottsförbundet som motionslopp.
Under en hockeysäsong genomförs det cirka 1 400 samlingar och cirka 21 000 aktiviteter i samband med att föreningens ungdomslag tränar och spelar matcher. Där resorna till bortamatcherna sker i av föreningen hyrda bussar som rullar omkring 15 500 km under en säsong. Det motsvarar ungefär samma antal kilometer som om man kör från Västervik till Kapstaden i Sydafrika. Det ger Västerviks IK en särställning i kommunen i viljan att investera i bredd och ungdomsidrott.
I samband med att föreningens representationslag kvalificerade sig för spel HockeyAllsvenskan ökade både kraven och förväntningarna från Svenska Ishockeyförbundet, supportrar och sponsorer. För att klara av de nya kraven valde föreningen att bolagisera A-lagsverksamheten samt restaurangverksamheten. Föreningen gjorde bedömningen att det är effektivare att driva de två delarna av verksamheten som genererar störst omsättning i två separat helägda aktiebolag. Det ger bland annat möjlighet att kvitta bort ingående moms på dem inköp som görs av bolagen. För kraven som ställs på ett eget kapital enligt elitlicensreglerna har inte bolagiseringen någon betydelse. Elitlicenskravet ställs på föreningen och innefattar alla av föreningen ägda och kontrollerade bolag.
Ovanstående är ingen ny information utan det mesta har föreningen informerat om via bland annat magasinet PowerBreak som distribueras till drygt 14 000 hushåll i Västerviks kommun både 2016 och 2017. Mycket av informationen finns också att hitta på Svenska Ishockeyförbundets, Riksidrottsförbundets, Västerviks IK:s och Svenska Spels hemsidor.
På den senare hittar vi ytterligare bevis på att Västerviks IK:s verksamhet engagerar. Då föreningen placerar sig på tredje plats i Kalmar län över de föreningar som tilldelas mest pengar för sin ungdomsverksamhet. Det baserat på hur Svenska Spels kunder valt att ge sitt stöd till sina favoritföreningar. Att upprepa eller vidareföra felaktigheter ger dem inte legitimitet. Vi borde kunna kräva bättre från opinionsbildare och folkvalda.