Västervik - en fri och företagsvänlig kommun

Liberalerna står för en fri, öppen och rättvis marknad med en tydlig avgränsning mellan det offentliga och det privata.

Liberalerna vill att kommunen gör en avgränsning mellan det offentliga och det privata, så att inte de kommunala bolagen gynnas på bekostnad av näringslivet.

Liberalerna vill att kommunen gör en avgränsning mellan det offentliga och det privata, så att inte de kommunala bolagen gynnas på bekostnad av näringslivet.

Foto: Andreas Johansson

Debatt2020-06-15 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunorganisationen finns till för kommunens medborgare, ett förhållande som återkommande behöver förtydligas. För att upprätthålla förtroendet som medborgare ger sina förtroendevalda och gemensamt skattefinansierade anställda bör dialogen däremellan präglas av stor öppenhet och transparens. 

De senaste årens undersökningar och debatter pekar på en upplevd brist av transparens och öppenhet i kommunala bolags verksamheter. I den fördjupade näringslivsundersökningen 2019 ansåg hela 55 procent av företagarna i tätorten att de kommunala bolagens affärsdrivande verksamhet tränger undan privat näringsverksamhet.

 Likaså blev det ett kraftigt underbetyg på frågan om kommunen anses bedriva affärsverksamhet som konkurrerar med det privata. 

Ser vi istället på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimat i kommunerna och rubriken ”Konkurrens från kommunen” så hamnar Västervik på en inte så hedrande 287:e plats av 290 kommuner.

Medborgare och företagare i kommunen upplever alltså i stor utsträckning att de kommunala bolagen inte hanterar sin position på ett tillfredsställande sätt, och att de inte konkurrerar på schyssta villkor.

För att komma tillrätta med problemet krävs tydligare avgränsning mellan kommunen som organisation och det privata näringslivet. Det behövs öppna och transparenta processer där medborgare har insyn i, och en förståelse för, hur de gemensamt ägda och finansierade bolagen hanteras. 

Liberalerna anser därför att de kommunala bolagen ska upprätta sin inköpsprocess så att kommunens upphandlingsenhet nyttjas i alla upphandlingar. Genom att nyttja den gemensamma upphandlingsenheten tydliggörs uppdraget som kommunalt bolag samtidigt, som inköpsprocessen blir mer transparent.

Att centralisera kommunkoncernens upphandlingar till upphandlingsenheten säkrar kompetensen, bidrar till effektivare resurshantering, möjliggör strategisk samordning och uppföljning av uppsatta mål.

Sammantaget borgar detta för bättre genomförda upphandlingar, vilket dessutom gynnar utfallet av våra skattefinansierade investeringar. Den kommunala upphandlingsenheten är uppsatt i samverkan med fem andra kommuner, och de övriga kommunernas bolag använder upphandlingsenheten på exakt det sätt som vi föreslår att även Västervik ska göra.

Vi anser även att kommunen behöver bli en bättre beställare av verksamhetslokaler, och att upphandling av dessa bör ske av respektive förvaltning med stöd av den kommunala upphandlingsenheten. Det kommunala fastighet/bostadsbolaget kan inte rent praktiskt konkurrensutsätta sig självt, och det är i idéstadiet och planeringen som de stora vinsterna skapas – inte när man upphandlar underentreprenörerna, även om det också är viktigt.

Det mest centrala i att öppna upp och flytta processen är att fler av marknadens aktörer ska få möjlighet att presentera sin optimala lösning på den problemformulering som ställs. Om sedan byggnationen sker som idag genom att det kommunala bolaget är byggherre eller inte är en annan fråga.

Självklart är vi medvetna om att alla utmaningar inte löses med endast dessa åtgärder, men vi i Liberalerna ser de här förslagen som en viktig start för att åter bygga upp förtroendet mellan kommunen och det privata näringslivet (förslagen presenteras närmare i Liberalernas budget 2021).

Liberalerna i Tjust