Vart tog den klartÀnkande mÀnniskan vÀgen?

Varför slutar mÀnniskor upp att tÀnka efter? Den tanken slÄr mig ofta nÀr jag gÄr en promenad eller gÄr in i nÄgon affÀr eller befinner mig pÄ nÄgon annan allmÀn plats.

FortsÀtt hÄlla avstÄnd, och gÄ och vaccinera er! Det Àr rÄden som skribenten hoppas att fler ska ta till sig nÀr smittspridningen Äter ökar.

FortsÀtt hÄlla avstÄnd, och gÄ och vaccinera er! Det Àr rÄden som skribenten hoppas att fler ska ta till sig nÀr smittspridningen Äter ökar.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Debatt2021-12-18 06:37
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

PĂ„ de flesta platser dĂ€r tydliga markeringar pĂ„ golven eller marken tidigare talade om att man skulle hĂ„lla avstĂ„ndet till framförvarande ser man inte dessa lĂ€ngre. Varför har de tagits bort? 

De hÀr pÄminnelserna behövs verkligen för att mÀnniskor ska komma ihÄg att pandemin Àr lÄngt ifrÄn över. Blir man inte ideligen pÄmind om detta sÄ verkar det inte gÄ att tÀnka ut sjÀlv att man fortfarande ska hÄlla avstÄnd till andra. Hur kan det vara sÄ svÄrt att tÀnka pÄ att man inte ska stÄ och hosta rakt ut nÀr man befinner sig i en affÀr? Eller att stÄ och samtala flera stycken mitt i entrén till nÄgon affÀr? Andra mÄste dÄ försöka trÀnga sig förbi för att komma in eller ut!

Hur de mÀnniskor som vÀgrar att ta vaccinet mot covid-19 tÀnker Àr svÄrt att förstÄ. SjÀlvklart finns det ett fÄtal som pÄ grund av bakomliggande orsaker inte kan ta vacciner, men det Àr ett vÀldigt litet antal och de ska naturligtvis inte ha nÄgra vacciner. Den gruppen mÄste skyddas frÄn att smittas pÄ nÄgot annat vis. Ett sÀtt Àr att alla andra vaccinerar sig. Men genom olika konspirationsteorier har det spridits helt felaktiga och osanna uppgifter kring hur farligt vaccinet Àr och att biverkningarna av vaccinet Àr vÀrre Àn att bli sjuk i covid-19. Dessa teorier och irrlÀror har vÀldigt mÄnga tagit till sig och gÄtt ut i stora demonstrationer mot vaccinet. Det Àr denna grupp som nu Àr överrepresenterad bland de som smittas av den nya mutationen omicron och blir tvungna att vÄrdas pÄ sjukhus.

Inga vacciner ger ett skydd till 100 procent, och alla lĂ€kemedel kan ge vissa biverkningar. Men det Ă€r inte heller nĂ„gon garanti att man inte kör i diket bara för att man lagt pĂ„ dubbdĂ€ck. Det Ă€r inte heller 100 procent sĂ€kert att man slipper inbrott bara för att man har installerat ett inbrottslarm. Och det Ă€r fullt möjligt att man kan bli smittad av den dĂ€r personen som stod och hostade i affĂ€ren. Vad det handlar om Ă€r att skydda sig sjĂ€lv och andra sĂ„ lĂ„ngt det bara Ă€r möjligt. En bra början Ă€r att börja tĂ€nka efter innan man rusar fram utan att tĂ€nka pĂ„ andra i stĂ€llet för att bara tĂ€nka pĂ„ sig sjĂ€lv!  Men det absolut bĂ€sta viset att skydda sig sjĂ€lv och andra Ă€r att sluta upp med att lyssna pĂ„ konspirationsteorier samt gĂ„ och vaccinera sig!