Varning för skarp högersväng i politiken

Fråga till Moderaternas företrädare i Västerviks kommun.

Skribenten anser att den skarpa högersväng som många partier tagit är en fara för Sverige och vill veta hur Västerviks moderater ser på utvecklingen.

Skribenten anser att den skarpa högersväng som många partier tagit är en fara för Sverige och vill veta hur Västerviks moderater ser på utvecklingen.

Foto: Marie Kerrolf

Debatt2021-11-05 05:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter Sverigedemokraternas intågande i svensk rikspolitik har en generell högersväng tagits av flera partier. Orsaken till detta kan ju självklart diskuteras. Kanske beror det på att partierna böjt sig för opinionen, viljan att ta ”lätta politiska poänger” på folks rädslor, inte är tillräckligt trygga i sin egen ideologi eller något annat.  

Moderaterna är ett av de partier som har flyttat sig högerut på den politiska skalan, vilket självklart är deras rätt. Även deras skyldighet att driva de frågor som de anser är viktiga för Sverige och passar in i deras ideologiska grund.  

Det jag undrar är hur Moderaternas lokala företrädare ställer sig till denna moderata högersväng samt närmandet till Sverigedemokraterna? Från att för några år sedan vara stor tydlighet från partiledare Kristersson gällande att inget samarbete ska ske med SD till att idag förlita sig på att SD kommer att släppa fram just Kristersson till att bli statsminister efter valet 2022. 

Även samtal samt politiska överenskommelser i sakfrågor mellan SD, KD och M görs idag. SD:s ledare Åkesson är ju tydlig med att de inte kommer att stödja en regering, som de inte är del av, om de inte blir garanterade vissa saker i gengäld. Vilket är svårt att tolka på annat sätt än att kraven kommer involvera frågor som inte för så länge sedan skulle vara otänkbara för M att gå med på.  

Är detta en politisk riktning som de lokala företrädarna för M ställer sig bakom? En riktning i svensk politik som jag anser kommer att innebära ännu större indelning i ”vi och de”, en riktning som jag anser vara en stor fara för Sverige.  

Övertygad om att inte bara jag utan även många tidigare moderata väljare i Västerviks kommun ser fram mot svaret.