Världens Barn ser barnens baksmälla

Alkohol skapar en otrygg miljö för många barn och därför står alkohol i fokus för årets Världens Barn-insamling.
Alkohol skapar en otrygg miljö för många barn och därför står alkohol i fokus för årets Världens Barn-insamling.

Just nu pågår insamlingskampanjen Världens Barn i Sverige.

Debatt 1 oktober 2019 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I år står alkoholen i fokus, en faktor som ofta glöms bort när vi pratar om fattigdom. 

Och de som drabbas värst är barnen. Sedan 1997 har Radiohjälpens insamling till Världens Barn bidragit till ett femtiotal projekt över hela världen med syfte att långsiktigt stärka barns rättigheter.

Du har säkert sett någon stå med en bössa, följt galan på tv eller kanske till och med bidragit själv genom att skänka pengar till en insamling eller ringa gåvonumret under tv-galan.

I år uppmärksammar Världens Barn hur alkoholen står i vägen för en positiv samhälls­utveckling. För det gör den. Faktum är att alkohol påverkar 13 av de 17 globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030 på ett negativt sätt. 

Men alkohol påverkar också det enskilda barnet väldigt direkt, här, nu och för barnets framtid. När föräldern lägger en stor del av sin inkomst på alkohol, tvingas barn arbeta för att äta sig mätta. När pengarna går till alkohol i stället för till skolböcker och skoluniform måste många barn avstå från utbildning. Dessutom skapar alkohol en otrygg hemmiljö fylld av våld. Missbruk i familjen är också en vanlig orsak till att barn väljer att bo på gatan i stället för i ett hem där de utsätts för våld.

IOGT-NTO-rörelsen har i sitt internationella arbete länge lyft fram just alkoholfrågan som ett utvecklingshinder. Projekten som rörelsen driver tillsammans med lokala samarbetspartner visar tydligt hur fattigdom i kombination med alkohol påverkar barns möjligheter till utveckling.

I norra Thailand lever burmesiska migranter som flytt från krig och fattigdom i grannlandet Myanmar. Utan medborgarskap har varken flyktingarna eller deras barn några rättigheter i landet, vilket gör att barnen inte får tillgång till skola eller sjukvård. 

För att försörja familjen tar migranterna ofta arbete på apelsinplantagen i regionen. Alkoholmissbruk är vanligt bland arbetarna då alkoholen sägs rena dem från de gifter som de får i sig via besprutningen av apelsinerna. Konsekvensen blir en dubbel utsatthet för barnen, vi kallar den barnens baksmälla. Missbruket leder till otrygghet och våld i hemmet och familjens ekonomi förvärras när en stor del av den redan låga lönen går till alkohol.

Att bekämpa fattigdom är det främsta målet för världens biståndspolitik. Genom Världens Barn-insamlingen vill vi stärka barns trygghet och möjligheter att ta sig ur fattigdom.

Barn som slipper ägna all sin tid åt att ta hand om familjen har energi till att gå i skolan, tänka på framtiden, leka, fantisera och utvecklas – som alla barn har rätt att göra.

Det finns många barn som behöver stöd och hjälp. Du kan göra mycket genom att skänka en slant till Världens Barn!

Ämnen du kan följa