Varför vill inte Västerviks politiker skydda invånarna?

Vi accepterar inte det felaktiga och olagliga beslutsunderlaget gällande Lervik, Tribbhult och Lebo!

Trots stöd i lagen vägrar politikerna att riva upp beslutet om vindkraftsetablering. Motståndarna, representerade av Katja Göller, menar att demokratin är satt ur spel och att de känner sig överkörda.

Trots stöd i lagen vägrar politikerna att riva upp beslutet om vindkraftsetablering. Motståndarna, representerade av Katja Göller, menar att demokratin är satt ur spel och att de känner sig överkörda.

Foto: TT/Privat

Debatt2021-10-21 17:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politikernas besked på mötet om vindkraft den 11 oktober har nu sjunkit in. Vi accepterar inte politikernas beslut om att Lervik och Lebo inte kan stoppas. Att det finns en chans att stoppa Tribbhult och att man avser att göra det var alla partier överens om. Bra ord, men nu kräver vi att få veta hur kommunen jobbar vidare med frågan om att stoppa Tribbhult. 

Politikerna sa att de hade agerat annorlunda om de visste det som det vet idag och att de då inte hade tillstyrkt etableringen av vindkraftverk i Lervik, Lebo och Tribbhult. De 300 på mötet trodde inte sina öron när det gång på gång påpekades att beslutet fattats på felaktigt underlag, men att politikerna ändå inte vill riva upp besluten! 

I Sverige används en mätmetod som kallas dBA-mätning när ljud från vindkraft mäts. Allt hörbart ljud mäts, men lågfrekvent infraljud filtreras bort. WHO rekommenderar dBZ-mätning för korrekt mätning av infraljud. Vid mätning med dBZ-mätning visar det sig att vindkraftverk i själva verket alstrar omkring 50-60 decibel infraljud!

Enligt Naturvårdsverket struntar man i WHO:s rekommendationer om att göra mätningar av infraljud enligt dBZ eftersom "Det kan få stora konsekvenser för möjligheterna till vindkraftsutbyggnad!" Istället mäter man enligt dBA där de skadliga ljuden utesluts. Naturvårdsverket medger att ljud från vindkraftverk riskerar att påverka hälsan genom störd sömn. Man struntar i försiktighetsprincipen och går vindkraftsbolag och politiker till mötes för att möjliggöra utbyggnaden av vindkraft!

Jag anser att det är olagligt att bryta mot Miljöbalken §3 försiktighetsprincipen. Den lyder ”Om det finns risk för att en viss verksamhet orsakar påverkan på människors hälsa, så ska tillstånd inte ges…” Det felaktiga beslutet att tillstyrka Lervik, Lebo och Tribbhult måste alltså rivas upp enligt svensk lag. 

Den 22 september genomfördes ett infomöte på initiativ av FB-gruppen ”Nej till mer vindkraft i Västerviks kommun” som kommunens ordförande Dan Nilsson (S) bjöd in till och där vår oberoende expert Bertil Persson föreläste om alla felaktigheter som begåtts gällande Lervik och Tribbhult. Men ändå väljer Västerviks politiker att skydda vindkraftsbolagen och markägare framför kommunens invånare!

Demokratin är satt ur spel och folk blir fullständigt överkörda! Den tyska läkaren Johannes Mayer har 2016 gjort en sammanställning av 120 vetenskapliga artiklar i ämnet och anger att det är infraljudet som är skadligt. Det påverkar innerörat och fortplantas till hjärnan och orsakar bland annat tryck i öronen, ångest, yrsel, utmattning, morgontrötthet och andningsstörningar. Forskning visar ett samband mellan vindkraft och risk för tidig födsel och missfall vid graviditet, vilket lett till att man på europeisk nivå har utarbetat direktiv som reglerar kopplingen infraljud och gravida kvinnor.

Hur kan Naturvårdverkets tjänstemän se sig själva i spegeln om de har ett uns av samvete? Varför vill inte Västervikspolitikerna skydda sina invånare? Vi uppmanar kommunstyrelsen att omedelbart inleda samtal om att lägga veto för Lervik, Lebo och Tribbhult!

Hittills har 1 200 vindkraftverk stoppats av Sveriges kommuner enligt SVT. Vår Facebookgrupp ”Nej till mer vindkraft i vackra Västerviks kommun” har 667 medlemmar nu och Västerviks kommuns alla politiska partier cirka 800 medlemmar.