Varför skynda på beslutet om "nattis"?

En enig majoritet för den så kallade 29-gruppen i Västerviks kommun (M, L, KD, W samt SD) har röstat ja till en nedläggning av ”nattis”.

Att stänga "nattis" är att försvåra familjernas livspussel, menar skribenterna.

Att stänga "nattis" är att försvåra familjernas livspussel, menar skribenterna.

Foto: Kurt Engström

Debatt2023-09-08 12:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Föräldrar med behov av barnomsorg på kvällar, nätter och helger får, om fullmäktige går på den borgerliga linjen, framöver lösa livspusslet bäst de kan.

Det är ett beslut som försvårar för dem som arbetar obekväma arbetstider inom till exempel industrin, äldreomsorgen och sjukvården och allra mest för dem som är ensamstående, inte har något nätverk i form av exempelvis mor-/farföräldrar eller där båda vårdnadshavarna arbetar skift. 

Att hoppas på att samtliga vårdnadshavare som berörs har möjlighet att byta arbetstider för att lösa situationen är minst sagt naivt. I värsta fall kan det leda till att man måste försöka hitta nytt arbete eller flytta.

Vi i Socialisterna Välfärdspartiet vill ha kvar ”nattis” eftersom det för de som använder det kan vara enda lösningen för en fungerande barnomsorg.  Därför röstade vi emot en nedläggning.

Vi vänder oss också emot de kommande nedskärningar som vi nu bara ser början på i och med majoritetens beslut om ”nattis”. Med en annan budget hade det funnits andra förutsättningar och möjligheter att utveckla verksamheterna inom förskola och skola, istället för att som nu avveckla.

Fortfarande finns möjligheten att ta andra, bättre beslut angående kommunens budget. Då kommunen till och med ser ut att göra ett litet överskott vid årsskiftet måste man ställa sig frågan varför majoriteten vill driva på med snabba och stora beslut där det saknas bredare samhällsanalyser och konsekvensbeskrivningar.

Sandra Andersson 
Jenny Svensson
Jacob Hoffsten
Emilia Lönegren
Socialisterna Välfärdspartiet