Varför ska krogarna särbehandlas?

Krogarna vill ha hjälp från kommunen. Kravet har ställts i VT och i hårdare ordalag på sociala medier.

Skribenten är kritisk till att just krogar kräver att bli särbehandlade under pandemin när många andra verksamheter också drabbas hårt.

Skribenten är kritisk till att just krogar kräver att bli särbehandlade under pandemin när många andra verksamheter också drabbas hårt.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Debatt2021-03-23 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sant är att restauranger och hotell förlorade 15–25 procent av omsättningen 2020 på grund av pandemin. På sista raden är förlusterna ännu större, eftersom marginalerna finns på öl, vin och sprit. Dessutom inkluderar omsättningen bidrag för korttidsarbete och omställningsstöd.

Men är det så synd om krogarna att det motiverar särbehandling?

Jag är själv verksam inom kulturella och kreativa näringar. Många av oss har förlorat 100 procent av våra intäkter. 

Enligt Tillväxtverket arbetade 271 000 personer inom området före pandemin. Till de kulturella och kreativa näringarna räknas bland annat arkitekter, reklambyråer, spelutvecklare, teatrar och artister.

Om Västervik haft samma andel sysselsatta i dessa näringar som riksgenomsnittet, hade det handlat om bortåt tusen jobb. Eftersom jag varit aktiv i högskolevärlden i projekt om företagande, vet jag att den här typen av statistik brukar vara överdriven. 500 arbetstillfällen är en rimligare siffra för Västervik. Men hur jag än räknar hittar jag inte ens hundra. 

Vart har 400 jobb inom kulturella och kreativa näringar tagit vägen?

Svaret är att kommunen och Västervik Framåt slagit ut stora delar av området, genom omfattande stöd till besöksnäringen, med gratis evenemang och kraftigt subventionerade konsulttjänster från utvalda leverantörer. Det är så illa att lilla jag är den enda professionella artisten och den enda professionella arrangören inom scenkonstens område i kommunen. 

Det är magstarkt när en redan gynnad besöksnäring kräver att återigen bli särbehandlade. 

Nu tycker jag inte att det jag sysslar med är viktigare än restauranger. Om vi graderar olika näringar efter deras betydelse är industrin viktigast. Särskilt här i Västervik. Som exempel skapar det lilla industriföretaget Resinit, de flesta västerviksbor har ingen aning om vad de sysslar med, mer än dubbelt så många helårsarbeten som självaste Västerviks Resort. 

Ett samhälle är summan av alla företag och alla andra verksamheter. Alla är beroende av varandra och den bransch som kräver att bli särbehandlad trampar sig själv på foten.