Varför låta sig luras av vindkraftsbolagens säljsnack?

Vi kräver att Västerviks kommuns tjänstemän ska vara väldigt kritiska till, samt anlita experthjälp vid minsta osäkerhet när det kommer till bedömningen av vindkraftsbolagens underlag.

Köper man en Porsche så vill man inte köra den som en Volkswagen, menar skribenten som ansera att samma jämförelse kan göras med de vindkraftverk som byggs med större kapacitet än vad tillståndet anger.

Köper man en Porsche så vill man inte köra den som en Volkswagen, menar skribenten som ansera att samma jämförelse kan göras med de vindkraftverk som byggs med större kapacitet än vad tillståndet anger.

Foto: TT/Kollage

Debatt2021-11-05 06:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) hänvisar gällande Lervik och Lebo till kommunens tjänstemän eftersom båda besluten redan hunnit vinna laga kraft. Tjänstemännen har tidigare tillstyrkt vindkraftsbolagens underlag.

Den 22 september genomfördes ett informationsmöte på initiativ av FB-gruppen ”Nej till mer vindkraft i Västerviks kommun” som Dan Nilsson (S) bjöd in till och där vår oberoende expert Bertil Nilsson föreläste om alla felaktigheter som begåtts gällande Lervik. På detta möte närvarade bland annat förvaltningschef Carolina Stalebrant, samhällsbyggnadschef Daniel Niklasson och miljöchef Lars Kåremyr.

Vindkraftsbolagen väljer köpa de mest effektiva och därmed mest lönsamma vindkraftverken som marknaden erbjuder och är endast begränsade av verkens höjd enligt tillståndet. De köper en Porsche. Har man en Porsche kan man tänka sig att man tenderar att tumma lite på hastighetsbegränsningen, eller hur?

Vindkraftsbolagen kan inte med de korta avstånden till bostäderna hålla sig till de bullernivåer som krävs och har därför begärt nedreglering av vindkraftverkens effekt redan från början. Detta är inte tillåtet eftersom man då inte maximerar nyttan som är ett krav.

Varför skulle ett företag investera i en Porsche och sedan köra den som en Volkswagen? Låter det rimligt?

Vår expert Bertil Persson har visat för tjänstemännen hur regleringar är skrivbordsprodukter med hjälp av underlag från andra vindkraftsetableringar i Sverige. Det finns bland annat krav på att skuggtiden inte får överskrida 8 timmar per år. 

Tänk dig vandrande skuggor över ditt hus och din trädgård. Detta går inte att koppla bort och kan bland annat leda till epilepsianfall. Vindkraftsbolaget som ska köra Porschen som en Volkswagen säger då att skuggtiden blir enligt kraven. Är det rimligt att de drabbade ska behöva klaga på för lång skuggtid? Är det ens möjligt för grannarna att påvisa att 8 timmar per år överskrids? Vår expert Bertil Persson säger att det nog är omöjligt. Stackars grannar som ska behöva fly sin bostad och trädgård när solen skiner! Är det så ni ska ta hand om era invånare? Vem är det som drar det längsta strået här? Vindkraftsbolaget! Här åker solglasögonen på och Porschen gör en rivstart!

Vindkraftsbolagen kalkylerar med bostäder som är byggda av sten med väggtjocklek på cirka 40 cm. Hur många cm har dina träväggar? Folkhälsomyndighetens krav inomhus för ostyva träväggar kräver 35 dB(A) utomhus. Vår expert säger att upp till 75 bostäder påverkade av Lerviks vindkraft kommer få mer än 35 dB(A), vilket kommer att ge inomhusproblem. Vad är inomhusproblem då kan man undra? Det är det hälsofarliga lågfrekventa bullret som till och med kan öka inomhus. Drabbade i Sverige har vittnat om att de vilar sitt huvud på en vibrerande kudde.

Vad tjänar Västerviks kommun på att inte vara kritiska mot företag som med sin verksamhet inte tillför något till Västerviks kommun? Som till och med ger stora förluster gällande hälsa, mångfald och skatteunderlag?

Vi kräver att tjänstemännen arbetar med hög moral. Som att tjänstemannaansvaret fortfararande fanns kvar! Utsätt inte invånarna för situationer som är hälsofarliga och där vindkraftsbolaget drar det längsta strået!