Varför bad man oss öppna mottagningen i Överum?

"Vi hade nog förväntat oss beröm att vi jobbar på bra, men istället möts man av denna typ av missunnsamhet. Man undrar varför de bad oss att starta mottagningen när de inte vill ha den då den faktiskt fungerar och levererar hälsa- och sjukvård till nöjda patienter?", skriver Niklas Anderberg, när han ger sin syn på förutsättningarna för Astrakanen i Överum.

"Det är korrekt att politikerna inte fattat beslut om nedläggning, men det är också korrekt att de höjt kravspecifikationen så mycket att vi har svårt att få ihop budget. Vi lägger ned hjärta och själ i denna mottagning och vi vill fortsätta, men ser svårigheter eftersom det är nästintill omöjligt att kunna matcha kravspecifikationen", skriver Niklas Anderberg, läkare och ägare i Astrakanen Läkarcentrum.

"Det är korrekt att politikerna inte fattat beslut om nedläggning, men det är också korrekt att de höjt kravspecifikationen så mycket att vi har svårt att få ihop budget. Vi lägger ned hjärta och själ i denna mottagning och vi vill fortsätta, men ser svårigheter eftersom det är nästintill omöjligt att kunna matcha kravspecifikationen", skriver Niklas Anderberg, läkare och ägare i Astrakanen Läkarcentrum.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Debatt2023-06-21 05:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Orimliga krav hotar vården i Överum".

Ja, det är riktigt att vi har fått en höjning av kravspecifikationen. Man har i det nya regelverket för hälsovalet ändrat kravspecifikationen från vanlig legitimerad läkare till specialistläkare på 60 procent och en sådan kompetenshöjning har vår lilla vårdenhet svårt att klara av. Vi kan fortsätta att driva vårdenheten med dr Vigen Panosyan och dr Göran Nilsson, men vi har svårigheter att ta in specialistläkare på 60 procent eftersom vår patientlista av naturliga skäl är mindre i en liten ort och mottagningen/enheten får då stora svårigheter att klara lönekostnaden. 

Astrakanen bemannar, till skillnad från regiondrivna enheter, endast sina vårdenheter med en fast bemanning. Regionens enheter bemannas i norra länet till stor del med hyrpersonal, som byts ut i en snabb takt och kostar en förmögenhet att anlita vilket leder till att regionens vårdenheter går med kraftiga underskott vilket skattebetalarna tyvärr får stå för.

Det är den bistra verkligheten att man ökar kraven på mottagningen till vi som anlitar fast bemanning får svårt att hänga med, då vi inte får några extra tillskott bakvägen likt de regiondrivna enheterna – som tillåts att gå med budgetunderskott år efter år.

Det är korrekt att politikerna inte fattat beslut om nedläggning, men det är också korrekt att de höjt kravspecifikationen så mycket att vi har svårt att få ihop budget. Vi lägger ned hjärta och själ i denna mottagning och vi vill fortsätta, men ser svårigheter eftersom det är nästintill omöjligt att kunna matcha kravspecifikationen. Det är sorgligt eftersom Astrakanen Överum är en vårdenhet som fungerar bra, och det är lite mer än ett år sedan man bad oss om att öppna en vårdenhet i Överum och vi klargjorde då att med patientunderlaget som finns i Överum kan man inte ha en specialistläkare på mer än halvtid.

Vi hade nog förväntat oss beröm att vi jobbar på bra, men istället möts man av denna typ av missunnsamhet. Man undrar varför de bad oss att starta mottagningen när de inte vill ha den då den faktiskt fungerar och levererar hälsa- och sjukvård till nöjda patienter? Ur nästintill det omöjliga ser vi att vi skulle kunna få det att gå om Astrakanen Överum fick ett kraftigt tillskott i patientlistan av patienter från närliggande orter som Gamleby, Västervik, Ankarsrum med flera, men vi tycker att en enhet som har listat 1 000 av 1 100 invånare i Överum bör kunna klara sig ekonomiskt på egna ben – utan att behöva lista över grannorternas patientlistor. Men i och med det nya regelverket så krävs detta för att vi ska få vår budget att gå ihop och då tycker vi att man konstruerat ersättningssystemet på ett felaktigt sätt. 

Vi vägrar dock att ge upp och är villiga att satsa vidare, men det kommer att kräva att vi kan lista över nya patienter ifrån grannorterna. Vad vi kan lova är att leverera vård av absolut högsta kvalitet med väntetid i världsklass. Troligtvis är det av denna anledning som Astrakanen Överum utnämndes till Sveriges sjunde bästa vårdenhet i den nationella patientenkäten. Samtliga av Astrakanens vårdenheter ligger topp sju i offentliga kvalitetsregistren som nationella diabetesregistret, nationella patientenkäten med flera. Vi kan bara hoppas att tillräckligt många invånare i norra länet gör valet att stötta en vårdform som varje dag kämpar hårt för att ge samtliga invånare en tillgänglig hälso- och sjukvård med en hög kvalitet, och därigenom väljer något annat än den nedläggning som annars skulle vara oundviklig. Vi kommer att ha gott om läkartider och skötersketider och vi anlitar en ny specialistläkare på 60 procent med start 1 januari 2024. Målet är att kunna fortsätta att driva Astrakanen Överums vårdenhet med tre fasta läkare i lilla Överum, som vi fattat stort tycke för och vi kommer att göra vårt allra bästa för att fortsätta leverera den hälso- och sjukvård som befolkningen i norra länet så väl behöver.