Varför Àr det sÄ tyst om Ellen Key?

Ellen Keyskolan, VÀstervik, vÄren 2024.

Ellen Keyskolan, VÀstervik, vÄren 2024.

Foto: Marie Kerrolf

Debatt2024-09-05 11:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Snart Ă€r skolan sĂ„ld och vart skall eleverna dĂ„ ta vĂ€gen? Det Ă€r vĂ€ldigt tyst frĂ„n majoriteten i frĂ„gan. 

VĂ„ra barns framtid Ă€r en alltför viktig frĂ„ga för att tigas ihjĂ€l och dĂ€rmed överlĂ€mna ansvaret till ekonomiska konsulter. 

Var Ă€r rösterna frĂ„n er förĂ€ldrar till barn i lĂ„g- och mellanstadiet. Vad tycker ni? 

Centerpartiet har svĂ„rt att tĂ€nka sig att det skulle bli en bra miljö för elever och lĂ€rare med endast en stor högstadieskola i tĂ€torten. Tankarna hos ledande politiker och tjĂ€nstemĂ€n gĂ„r frĂ€mst kring att bygga om Ludde till en stor högstadieskola för hela tĂ€torten. Eller att eventuellt bygga om nĂ„gon befintlig skola till högstadieskola eller att kanske, minst troligt, bygga nytt nĂ„gonstans i stan. 

FrĂ„gan Ă€r inte enkel, och den kommer ha konsekvenser för elever och lĂ€rare samt sĂ€tta sin prĂ€gel pĂ„ VĂ€stervik i sĂ€kert 50 Ă„r framĂ„t. Var Ă€r diskussionen med professionen, var Ă€r samtalen med förĂ€ldrar och lĂ€rare. Var Ă€r planen för medborgardialog, var Ă€r den politiska diskussionen? 

Är majoriteten rĂ€dd för en ny opinion i frĂ„gan? Men denna frĂ„ga kan vi inte ducka. Som det Ă€r nu har dyra konsulter tagits in för att rĂ€kna pĂ„ vad som blir bĂ€st. Majoriteten sitter pĂ„ deras utredning utan att dela med sig. Med en konsultutredning kan majoriteten alltid hĂ„lla sig ansvarsfria och peka pĂ„ konsulterna. Skall vĂ„ra barns framtid styras av ekonomiska kalkyler, utifrĂ„n en just nu dĂ„lig kommunal ekonomi?

Centerpartiets vill se en bred diskussion, vi vill se en plan för medborgardialoger. Vi vill höra vad professionen tycker. Vi tror inte pĂ„ storskalighet, vi vill se ett mĂ€nskligare samhĂ€lle dĂ€r kommuninvĂ„narnas röst blir hörd och lyssnad pĂ„. 

Skall vi bygga nytt Ă€r det knappt med tid. Nu Ă€r hög tid att börja processen för att fĂ„ en bra skola, med möjlighet för bĂ„de elever och lĂ€rare att lyckas. 

Centerns fullmÀktigegrupp:

Fredrik Lindwall 

Kjell Åke Larsson 

Ingela Svensson 

Annette Torstensson