Nu nÄs VÄrdförbundet av signaler om att arbetsgivarna erbjuder löneökningar lÄngt under mÀrket. Detta Àr oansvarigt och ett hÄn mot de personalgrupper som hÀlso- och sjukvÄrden redan har brist pÄ. Regeringen mÄste göra sin del för att sÀkerstÀlla att kommuner och regioner har resurser att behÄlla viktiga bristyrken sÄ att vi inte gör en dÄlig situation vÀrre.
Det Àr ett tufft ekonomiskt lÀge för alla just nu, men vÄr partsmodell visar styrka genom att bÄde arbetsgivare och fackförbund tar ett lÄngsiktigt ansvar. VÄrdförbundets centrala avtal med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona förra Äret hade just detta lÄngsiktiga perspektiv. Avtalet hade fokus pÄ vÄrdens kompetensförsörjning, arbetsmiljö och att lönerna ska förhandlas lokalt.
NÀr vi i VÄrdförbundet i Kalmar lÀn gÄr in i lokala löneförhandlingar med region och kommuner ska vi inte behöva möta arbetsgivare som pekar pÄ lÄga upprÀkningar i budgeten.
Det handlar om att vara en attraktiv arbetsgivare för vÀlutbildade personalgrupper som lÀtt kan fÄ jobb hos andra arbetsgivare, bÄde offentliga och privata. Det handlar om personalgrupper som arbetsgivaren redan pressat till max pÄ grund av deras lojalitet med kollegor och patienter. De orkar inte mer nu. De gÄr ner pÄ deltid. De sÀger upp sig. Att pressa en underbemannad personalgrupp till det yttersta innebÀr risker för deras hÀlsa. Arbetsmiljöverket gör en stor genomgÄng av akutsjukhusen efter mÄnga anmÀlningar angÄende arbetsmiljön. Regionen behöver inte vÀnta pÄ slutsatserna utan kan agera nu för att krav och resurser ska komma i balans.
DÄ Àr det inte lÀge att dessutom erbjuda dem en sÀmre löneutveckling Àn resten av arbetsmarknaden! Arbetsgivarna i sin tur mÄste ta ansvar för att det finns rÀtt kompetens pÄ rÀtt plats för att ge en god och sÀker vÄrd till invÄnarna.
Ett sifferlöst avtal Àr inte en krockkudde i dÄliga tider, det Àr ett ansvar att förvalta.
Mari Eklind,
ordförande och huvudskyddsombud,
VÄrdförbundet avdelning Kalmar lÀn